„Kaplička byla téměř před zřícením, než jsme naplánovali její kompletní rekonstrukci. Z historického hlediska je velice cenná. Jedná se totiž o významnou gotickou památku známého arcibiskupského stavitele Gustava Merety,“ připomněl hodnotu stavby starosta Pohořelic Jaroslav Němeček.

Kaple byla v minulosti zasvěcená svaté Panně Marii. „Řadu let už tomu tak není. Když jsem nastoupil před hodně lety do funkce starosty, už byla odsvěcená. Bohoslužby se v ní tudíž nekonávají,“ podotkl starosta.

Na rekonstrukci kapličky se kromě obce finančně podílel Zlínský kraj či ministerstvo pro místní rozvoj. „Teď nám chybí už jen udělat novou fasádu a provést terénní úpravy. Celkem na to padne už jen asi deset či patnáct tisíc,“ vyčíslil šéf pohořelické radnice.

Otevření památky plánují předběžně na léto. „Poslouží coby síň tradic. Chceme v ní zřídit stálou expozici mapující historii naší obce,“ doplnil.

Náročnou rekonstrukci kapličky vnímají místní obyvatelé s nadšením. „Jsme rádi, že bude zase pěkná, ale otázkou je, na jak dlouho. Snad se na ní vandalové nevyřádí. Hodně let byla uzavřená a dávno už neslouží ani náboženským účelům. A to se už asi ani nezmění,“ řekla Deníku jedna z důchodkyň žijící kousek od kaple.

Rozchod s dívkou chlapec nezvládl. V kapli se zastřelil

Nenápadně ukrytá mezi stromy je kaplička v Pohořelicích. Náboženským účelům už dávno neslouží. Po tragické události před několika desítkami let jakoby zemřela s mládencem, který v ní spáchal sebevraždu.

„Mohlo to být kolem roku 1950. Scházel se s jednou děvčicou. Ona jej ale potom nechala, našla si totiž jiného. Chlapec to neunesl a v kapličce se zastřelil,“ vzpomíná na událost, která otřásla Pohořelicemi, jedna z místních důchodkyň. V obci žije od narození, své jméno si nepřála uvést.

„Policisté nás tehdy nechtěli do kapličky vůbec pustit. Zahlédla jsem jen nohy mrtvého chlapce. Od té doby jsem k památce už nikdy nešla,“ dodala žena.

Potom se prý o kapličku nikdo nestaral. „Bývala pěkná, s nazdobeným oltářem, lavicemi. Konávaly se tam májové pobožnosti,“ uzavřela vyprávění.