„Míra nezaměstnanosti se zvýšila z 9,5 na konci listopadu na 10,4 na konci prosince. To představuje zvýšení míry nezaměstnanosti o 0,9 procentního bodu. Podíl nezaměstnaných se tak z listopadové hodnoty 7,1 dostal na úroveň 7,8," informovala Miriam Majdyšová, mluvčí krajské pobočky ve Zlíně.

Ke konci prosince na pracovištích úřadu práce ve Zlínském kraji zaevidovali celkem 32 100 uchazečů o zaměstnání.

„Ve srovnání se stejným datem roku 2011 je to o 2682 uchazečů o práci více. V průběhu prosince se na pracovištích úřadu nově zaregistrovalo 3925 žadatelů o práci a vyřazeno bylo pouze 1127," upozornila Majdyšová.

Podle ní tak počet vyřazených uchazečů o práci je nejnižším od roku 2000, kdy úředníci sledují vývoj nezaměstnanosti v kraji.

„Ve srovnání s ostatními měsíci roku je o padesát procent nižší, než je průměrný počet vyřazených v měsíci," doplnila Majdyšová.

Přestože počet nově evidovaných v posledním měsíci loňského roku není v roce 2012 nejvyšší, více nových uchazečů evidovali v lednu, zajímavostí je zastoupení mužů.

„Ti tvořili 72,4 procenta z nově evidovaných uchazečů o zaměstnání," vyzdvihla mluvčí krajské pobočky ve Zlíně.

Míra nezaměstnanosti se zvýšila ve všech čtyřech okresech kraje. Nejvíce však v okrese Vsetín – o 11,75 procenta.

„Tím se také dostal na nejvyšší hodnotu míry nezaměstnanosti v kraji, na 11,9. Okres Zlín je zase nadále okresem s nejnižší mírou nezaměstnanosti s hodnotou 8,8, čímž je jediným okresem s mírou nezaměstnanosti pod úrovní repulikového průměru," konstatovala mluvčí.

Úřad práce evidoval v prosinci 1269 volných pracovních míst, na 1 místo připadá 25 uchazečů o zaměstnání.

Čtěte dále: 

Na úřadě práce je to vždy velké martýrium

Petr Janíček: masivní nárůst nezaměstnanosti nás překvapil