V městském rozhlase zazní přesně ve 13 hodin zpráva, která bude složená z tlukotu lidských srdcí.

„Bude se přitom jednat o záznam tepu osob, jež jsou pamětníky tragických událostí na Ploštině, v Prlově, na Vařákových pasekách a v Juříčkově mlýně. Happening „Srdce v rozhlasech“ připravili studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně,“ uvedla za město Valašské Klobouky tisková mluvčí Lenka Zvonková.

Valašské Klobouky se připojí nevšednímu pietnímu aktu s názvem Srdce v rozhlasech, který má připomenout památku padlých na konci druhé světové války.Zdroj: Město Valašské Klobouky„S pokorou k pohnuté historii našeho kraje jsme přijali nabídku spolupráce na projektu, který v den 74. výročí vypálení Ploštiny připomene tragédii nacistických útoků na nedaleké pasekářské osady. Oběti z Ploštiny, Prlova, Vařákových pasek i Juříčkova mlýna uctí ve stejný okamžik stejným rozhlasovým vysíláním deset obcí,“ uvedla starostka města Valašské Klobouky Eliška Olšáková.

„Studenti vytvořili soudobý způsob připomenutí válečných tragédií na Valašsku. V režii Bernadett Királyové a Martina Ciznera tak dostane bijící lidské srdce sugestivní akustickou podobu,“ uvedl k projektu Michael Klang, vedoucí Ateliéru Prostorové tvorby na Fakultě multimediálních komunikací UTB.

Rozhlas autoři zvolili jako médium, na které se pomalu zapomíná. Shodli se ovšem, že jeho prostřednictvím mohou na krátkou chvíli pozměnit vnímání každodenního prostředí a dosáhnout tím okamžiku pozastavení a zamyšlení se. Emocionálně působivý happening tak možná položí základ nové tradici pietní připomínky.