V současné době se v jídelně stravuje bezmála 60 dětí. „Do mateřské školy chodí 22 dětí a základní školu navštěvuje 31 žáků," upřesnil Ovesný.

„Co se týká částky za rekonstrukci školní kuchyně, je to ještě velká neznámá. Uskuteční se až v příštím roce a ještě jsme neoslovili žádnou firmu s žádostí o cenovou nabídku," vysvětlila Pospíšilová.

V Základní škole Sehradice proběhne o letních prázdninách druhá etapa opravy elektroinstalace

„V Loňském roce se udělala první část elektroinstalace za 300 000 korun, letos bude stejná částka vynaložena na dokončení projektu," zmínila Pospíšilová. Velkým přáním místních dětí by bylo vybudování venkovního sportoviště přímo v areálu školy, to je však bohužel zatím nereálné.

„Hřiště bychom opravdu uvítali," zmínil ředitel školy, Josef Ovesný. „Školáci využívají obecní hřiště, ale není to ideální," dodal. V rámci tělesné výchovy se škole daří pořádat lyžařské výcviky a také kurzy plavání.

SEHRADICE TAKÉ OPRAVÍ CHODNÍK U VODY

Náročná a dlouhodobá bude oprava chodníku v Sehradicích. Místy totiž ujíždí do koryta vodního toku. „Břeh potoka je nestabilní kvůli špatnému podloží a to má zásadní vliv na stav chodníku. Proto je nutné břeh zpevnit. Bude to vyžadovat hodně peněz a času," vysvětlila Deníku starostka Sehradic, Silvie Pospíšilová. Opravu, která proběhne v několika etapách, bude obec řešit také s Povodím Morava, které má Luhačovický potok na starost. „V jednom úseku, přibližně v délce 70 metrů, se nasypaný strmý svah i s chodníkem sesouvá do vodního toku, takže se musí tento svah před opravou chodníku stabilizovat – předběžný návrh podchycení chodníku je vrtanými pilotami s betonovým trámcem," doplnila Jana Kučerová z Povodí Moravy. Projektová dokumentace je momentálně těsně před dokončením. „Jakmile ji budeme mít na stole, pustíme se do dalších kroků, abychom byli připravení při vyhlášení dotační výzvy," dodala starostka Pospíšilová.

Navíc probíhají i menší akce

„Rádi bychom osadili prostory kolem autobusových zastávek, aby Sehradice rozkvetly," přeje si starostka Silvie Pospíšilová. V minulosti se mimo jiné podařilo zateplit veškeré obecní budovy, včetně školky a Sokolovny. Díky tomu také Sehradice ušetří nemalé peníze za energie.