„Letos tady máme třicet osm vzorků pálenek a padesát osm účastníků. Nejsou tady návštěvníci jen z Tlumačova, ale i okolí. Probíhá to tak, že všechny vzorky by měl ochutnat každý. Boduje se od jedničky do pětky, kdy pětka je nejlepší.

Výsledky putují do počítače, kde vše monitorují naše asistentky. Z toho se potom vyhodnotí nejlepší tři vzorky. Nicméně nejde pouze o slivovici, ale našli jsme tam i meruňky nebo hrušky, ale slivovice převažuje," sdělil pro Zlínský deník hlavní pořadatel Miroslav Šoltys, jinak předseda Českého zahrádkářského sva­zu.

Dodal, že byť jde o čtrnáctý ročník koštu, fakticky se první konal už někdy v padesátých letech. „Bohužel se pak obec s touto akcí na dlouho odmlčela," vysvětlil.

Akci si nenechal ujít ani starosta Tlumačova Petr Horka, který však slivovici nekoštoval. Spíše přišel pozdravit lidi. „Má to už nějakou tradici, kdy se tady sejdou nejen místní a každý donese svůj vzorek, ten nejlepší jak se říká. Laikové poté hodnotí a koštují. Já ale ne, přišel jsem jen pozdravit a podívat se," řekl.

Jedním z hodnotitelů byl i Tlumačovan Věroslav Viliš.

„Letos jsou opravdu dobré. Vyloženě špatný vzorek tady není. Je to úspěšný rok. Většina je ale z trnek. Chodívám na tuto akci skoro pravidelně. Je to taková místní zábava, kdy se všichni sejdeme. Nejde o to zvítězit, ale zúčastnit se," konstatoval.

Prý jediné, co ho mrzí, je, že zde letos nehrál harmonikář, který onemocněl. Favoritů měl víc osm až deset.

Další „koštovatelkou" byla i návštěvnice dokonce až z hlavního města.

„Je to pro mě ojedinělá akce. Nikdy jsem toto nezažila a je to opravdu nej. Hrozně ráda sem jezdím a slivovice mi opravdu moc chutná," sdělila Jaroslava Hertlová s tím, že podle ní slivovice kudy teče, tudy léčí.

O pomazánky byl také velký zájem. „Ochutnávka pomazánek je souběžná akce. Když už se pije, tak by se mělo i jíst. Ale každý rok je tady něco jiného. Měli jsme soutěž třeba o nejlepší okurky, bramborák nebo štrúdl," sdělil pořadatel Miroslav Šoltys.

Jednou ze soutěžících o nejlepší pomazánku byla i Dana Kotlabová z Tlumačova, která připravila vajíčkovou pomazánku a Deníku prozradila, jak na ni.

„Jde pouze o základní ingredience. Uvařené vajíčko, máslo, cibule, pepř, sůl, hořčice. Máslo se vyšlehá do pěny, přidají se vařené žloutky, hořčice a ručně nakrájený bílek s cibulí. Dochutí se to solí a pepřem. Vše se promíchá," sdělila Kotlabová s tím, že jí i příbuzným pomazánka chutnala a na hodnocení je zvědavá.

Všechna na tři první místa obsadila slivovice, přičemž vítězný vzorek patřil Ireně Masařové. Nejlepší pomazánkou byla vyhodnocena šunková od Ladislavy Šoltysové, hned za se umístily škvarková a vajíčková.

DENISA SPURNÁ