„Poprvé mi někdo propíchl pneumatiku v létě. A teď se to stalo podruhé," postěžovala si Deníku paní Veronika, která v ulici Dukelská bydlí a ze strachu z pomsty nechtěla zveřejnit své celé jméno.

Vychovává děti, manžel dojíždí za prací. „Ještě že máme dvě auta. Jednou jsem se kvůli propíchlé gumě málem nedostala k lékaři," rozčiluje se paní Veronika. Podobné rozčarování u svého vozu už podle ní ráno zažilo minimálně pět sousedů.

Všichni podezírají Miroslava Bečicu, který bydlí ve stejné ulici. Ten na podzim tohoto roku dokonce čelil obvinění z poškození cizího vozidla právě kvůli propíchnuté pneumatice. Usvědčen byl díky jedné ze sousedek, která pořídila videozáznam a šla ihned na policii.

Dostal za to pokutu

„Tento případ jsme skutečně řešili. Jelikož byla škoda vyčíslena do tří tisíc korun, jednalo se pouze o přestupek," podotkl mluvčí zlínské policie Petr Jaroš.

Miroslav Bečica musel zaplatit pokutu čtyři sta korun. Se svou vinou ale nesouhlasí, sám se prý stal obětí „fantoma pneumatik", jak pachateli mnozí v ulici přezdívají.

„Byl jsem v nesprávnou dobu na nesprávném místě. Vždyť mně samotnému také někdo pneumatiku propíchl. Myslím, že za tím stojí bezdomovci, kteří se tady potulují u popelnic," brání se Bečica.

Proč sousedé podezírají právě jeho? Propíchané pneumatiky totiž mají vždy jen auta zaparkovaná v ulici Dukelská u obrubníku. Vozy stojící naproti na parkovišti ještě nikdy poškozeny nebyly. A právě Bečicovi podle mnohých lidí vadí parkování u obrubníku. Stání tam přitom zakázané není.

„Ptal se mě, proč parkuju u obrubníku, když mám vedle parkoviště. Když za mnou přijela rodina na návštěvu, obořil se i na ni, ačkoli o tom neměla ani ponětí," uvedla další z obyvatelek ulice Markéta Grulichová.

Podle Miroslava Bečici je to nesmysl. „Vždyť ten chodník a obrubníky sám uklízím a zametám je," odmítá obvinění.

Lidé uvažují, jak by mohli pachatele dopadnout a usvědčit z poškozování cizího majetku. „Zvažujeme, jestli má cenu podávat trestní oznámení na neznámého pachatele," informovala paní Veronika.

Policie může zahájit stíhání pouze tehdy, pokud by byly zajištěny potřebné důkazy. Ty obyvatelé nemají.

„Je to velmi složitý proces. Lidé mohou podat trestní oznámení, pokud by se jednalo o škodu nad pět tisíc. Za podmínek, že budou mít přesvědčivé důkazy, třeba stopy, záznamy a svědecké výpovědi. Nelze někoho jen osočit," vysvětluje mluvčí zlínské policie Petr Jaroš.

Právě kvůli potřebě důkazů obyvatelé Dukelské ulice chtějí, aby město umístilo v místě jejich bydliště kameru.

„Městský kamerový systém konzultujeme s Policií ČR a zlínským magistrátem. Zatím jsme o této variantě nediskutovali," informovala mluvčí městských strážníků Šárka Škubalová.

Obyvatelům ulice Dukelská nezbývá než příslušné instituce o kameru požádat a poté čekat.

JAKUB SCHMID