Nové multifunkční hřiště, které se může v zimě změnit na ledovou plochu, má od konce letošní zimy město Slušovice. Vybudování sportoviště vyšlo město na 12 milionů korun a řadí se mezi největší investiční akce, které v posledních dvou letech řešilo. Prvotní myšlenka vznikla v roce 2019 a i přes „covidovou brzdu“ bylo hotovo letos v únoru.

Slušovičtí toužili po tom, aby široká veřejnost mohla využívat plochu pro sportování. Pronájem ledových ploch jim však nevyhovoval. Jednalo se navíc o jednorázové investice, které byly finančně náročné. Po čase tak na zastupitelstvu padl návrh vybudovat multifunkční prostor, který by ke sportování sloužil celý rok. Místo nakonec nabídl starý tenisový kurt u základní školy.

„Dnes tam máme prostor vymezený mantinely. Je na něm umělý povrch, na kterém se může jezdit na kolečkových bruslích, běhat a hrát jakýkoliv jiný sport. V zimě jsme pak schopní na tomto prostoru vyrobit led,“ přiblížil starosta Slušovic Petr Hradecký.

Slušovice.
Nejraději mám výsledek dostihů. Když se všichni vrátí ve zdraví domů

Podle něj po rozhodnutí vybudovat u školy prostor pro sportování přišlo na řadu jako první prodloužení inženýrských sítí od školy k hřišti. Zástupci města museli také vybrat dodavatele chlazení. Chtěli takové, které bude mít účinnost i v případě, že venkovní teplota dosáhne plus 15 ºC.

„Nechtěli jsme nic zbytečně uspěchat. Začátkem roku 2020 jsme už měli zkreslený projekt multifunkčního hřiště s ledovou plochou, vyspecifikované podmínky a mohli jsme přes administrátora vypsat výběrové řízení. Díky tomu, že jsme zvolili náročnější podmínky, se do soutěže přihlásily pouze dvě firmy, které měly potřebné zkušenosti s tímto typem projektu,“ seznámil v časopise Slušovické noviny veřejnost s postupem prací místostarosta Jan Fenyk.

Zasáhl covid

Podle něj nakonec nepřízeň počasí a covid způsobily to, že bylo dílo předáno a zkolaudováno až letos. Následně byl zahájen omezený provoz v souladu s vládními nařízeními až do doby, kdy zaznělo, že venkovní sportoviště mají zůstat zavřená.

„Co se týká omezeného provozu, tak jsme chtěli zkusit, za jakých povětrnostních podmínek led vydrží. To byl požadavek do výběrového řízení na dodavatele kluziště. Nakonec byl tento náš požadavek splněn. Led skutečně vydržel i při 15 ºC. Jen jsme tuto plochu nemohli využít, protože se na jaře ještě nesměla využívat venkovní sportoviště,“ doplnil starosta Petr Hradecký.

Život v obci Žlutava. Masopust
Lidé ve Žlutavě se nebojí přiložit ruku k dílu, aby obec vzkvétala

Vždy, když po zimní sezoně vystoupají teploty nad 15 °C, bude podle starosty na novém hřišti nainstalován umělý povrch. Ten umožní využívat tento prostor pro další sportovce, například pro in-line bruslaře, florbalisty, tenisty, nohejbalisty a volejbalisty. Využívat jej podle Petra Hradeckého budou i školáci pro venkovní hodiny tělesné výchovy.

„Takže jde o největší projekt, který jsme udělali na konci loňského a na začátku letošního roku. Tato investice vyjde okolo 12 milionů korun, včetně rolby. Myslíme, že o to kluziště bude velký zájem,“ shrnul starosta Slušovic.