VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Valaši vědí, jak vařit děckám

Jáhly, pohanka nebo dýně ve školní jídelně? Obava, že děti potraviny našich babiček nebudou jíst? Takové potraviny že nelze chutně upravit? Kateřina Slabíková, vedoucí školní jídelny, si zvolila jazýčky opravdu vybíravé.

3.11.2018
SDÍLEJ:

Školní jídelna. Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Chutná a zároveň zdravá jídla předložila strávníkům ve školní jídelně Základní školy ve Valašských Kloboukách. Její snažení bylo záhy odměněno. Škola získala velmi cenný a prestižní certifikát „Zdravá školní jídelna“.

A že to není ocenění jen tak ledajaké, dokládá velmi malé procento škol, kterým bylo uděleno. V České republice je téměř 7000 škol. Aktuálně je do projektu zapojeno 217 škol.

„My jsme jedna z pouhých 86 škol, která se titulem „Zdravá školní jídelna“ může pyšnit,“ raduje se z úspěchu ředitel školy Karel Ptáček.

„I školní obědy se dají vařit tak, aby jídlo dětem chutnalo a zároveň splňovalo ta nejpřísnější nutriční kritéria,“ vysvětlila Kateřina Slabíková.

REVOLUCE V JÍDELNĚ

Začátky byly podle vedoucí jídelny krušné. „Dokonce dvě kuchařky kvůli změnám odešly,“ vysvětlila. Zaběhnuté a osvědčené postupy prý přestaly platit a kuchařky se musely učit nové věci, přibyly nové suroviny, recepty i technologie.

„Změny s tím spojené přišly až na milion korun,“ zmínil ředitel školy. Kuchařky, které překonaly počáteční obtíže a vytrvaly, jsou dnes odměňovány každodenní chválou nadšených strávníků.

„Nejraději mám špagety a rajskou,“ uvedl malý strávník Adam Kužela, Adam Masař vyzdvihl zejména pizzu se sýrem.

„Jde také o zdravý recept,“ vysvětlila Slabíková. Těsto je podle jejích slov z jogurtového těsta, zdobí ho sýr a zelenina.

„Vaříme pouze z čerstvé zeleniny, v zimě pak používáme mraženou,“ uvedla. Všechny obědy připravují kuchařky ze základních čerstvých a většinou regionálních surovin.

„Je to mnohem pracnější,“ zmínila. Očištění surovin a příprava jídla před vařením denně trvá 3 až 4 hodiny.

„Ale díky tomu stoupl zájem dětí o zeleninu, ovoce a luštěniny,“ dodala.

Děti také prý baví tematické krajové kuchyně: domácí, například valašská, i cizokrajné, jako je italská, maďarská, ruská a další.

PAPÍROVÉ KOLEČKO CENNĚJŠÍ NEŽ MICHELINSKÁ HVĚZDIČKA

K certifikátu patří i kulatá samolepka na vchod školy. „Vážím si toho kousku papíru víc než michelinské hvězdičky,“ uvedl ředitel školy s tím, že malé papírové kolečko představuje úplnou revoluci ve stravován školy.

„Projekt Zdravá školní jídelna je cesta ke zlepšení školního stravování. Spokojeni musejí být nejenom strávníci, ale i paní kuchařky. A všichni se mají do školní jídelny těšit,“ vysvětlila ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice ve Zlíně Ivana Lukašíková, která škole ocenění předala.

Připustila, že v některých jídelnách se změny jen těžko prosazují. Ale pokud je v jídelně jeden nadšenec a má podporu vedení školy, tak to funguje perfektně. „Školní jídelnu považuji za takovou výkladní skříň školy,“ sdělila.

VLASTNÍ ZELENINA ZE ŠKOLNÍ ZAHRADY

Do projektu podle slov ředitele školu přihlásili na jaře 2017.

„Ale až po příchodu nové vedoucí jídelny jsme ocenění získali,“ vysvětlil s tím, v příštím roce chtějí rekonstruovat cvičnou školní kuchyni pro žáky a vrátit výuku vaření do osnov. Chtějí také obnovit školní pozemky a pěstovat si vlastní zdravou zeleninu a ovoce.

Autor: Renáta Večerková

3.11.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Obsluha strojů na úpravu kůží a kožešin vysekávač 17 000 Kč Obsluha strojů na úpravu kůží a kožešin vysekávač usní. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Hlavní náplň práce: strojové vysekávání usňových dílců a jejich kompletace., , Požadavky: vzdělání: ÚSO (vyučen), praxe ve vysekávání usňových dílců, zodpovědný přístup k práci, spolehlivost., , Nabízíme:, - zaměstnání ve stabilní a perspektivní společnosti, - jednosměnný provoz (ranní směny 6-14 hodin), - motivující mzdové ohodnocení, - prémie, odměny za pracovní výročí, mimořádné odměny, - dotované stravování v podnikové jídelně, - zdravotní volno (sick days), - místo výkonu práce Slavičín, - nástup ihned nebo dle dohody.. Pracoviště: Prabos plus a.s. - slavičín - sídlo, Komenského, č.p. 9, 763 21 Slavičín. Informace: Marta Šlesingerová, +420 577 303 275. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Speciální pedagogové 12 200 Kč Specialisté, metodičtí poradci pro výuku cizích jazyků Tvůrci výukových materiálů v cizím jazyce, lektoři RJ a AJ. Požadované vzdělání: bakalářské. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: rodilý mluvčí ruského jazyka, znalost anglického jazyka min. na úrovni B2; VŠ filologického směru (překlady, pedagogická odb.), Náplň práce: tvorba odborných výukových materiálů a jejich ověřování ve výuce. Pracoviště: Lingua, spol. s r. o., nám. T. G. Masaryka, č.p. 2433, 760 01 Zlín 1. Informace: Hana Dynková, . Obchod - Obchod Obchodní referent 22 500 Kč Obchodní referenti Referenti pro nákup stavebního materiálu. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadovaná kvalifikace: SŠ nebo VŠ vzdělání stavebního směru, praxe není podmínkou, Požadavky na zaměstnance: uživatelská znalost práce na PC - Word, Excel, přehled v oboru stavebních materiálů, Náplň práce: provádí plynulé zásobování staveb potřebnými materiály. Na základě požadavků analyzuje trh stavebních materiálů s cílem optimalizace nákupu. Sleduje změny vyráběného sortimentu. , Výhody: služební mobil s výhodným datovým tarifem i pro osoby blízké. Pracoviště: Zlínstav, a. s. - sídlo, Bartošova, č.p. 5532, 760 01 Zlín 1. Informace: Alena Zámečníčková, . Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 22 000 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Skladník dělník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: =POŽADUJEME=, • SŠ, SOU (+ praxe v oblasti skladování výhodou), • ŘP B, VZV, zkušenosti z VZV retrak, • spolehlivost, =NÁPLŇ PRÁCE=, • vykládaní surovin, nakládání výrobků, • skladování, manipulace s odpady, • kontrola skladovacích požadavků, zásob, , • možnost nástupu: ihned (dohodou), • prosíme o zaslání životopisu na email: job@dplast.cz nebo o předání na recepci společnosti, příp. kontakt na ved. skladníka p. Jahudku tel. 739 003 397. Pracoviště: D plast, a. s. - lužkovice - sídlo, U Tescomy, č.p. 206, 760 01 Zlín 1. Informace: Jarmila Struhařová, +420 577 610 151.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pohár FAČR žen Fastav Zlín - Olomouc
10

Zlín v Českém poháru po skalpu Olomouce vyzve prvoligové 1. FC Slovácko

Ilustrační foto.

Ševci jdou darovat krev. Jiráček s Poznarem se zapíší do registru dárců

Účetní lihové mafie je na svobodě, dostal sedmiletou podmínku

Původně mu hrozil více jak desetiletý trest odnětí svobody, místo toho ale nakonec dostal Tomáš Březina, bratr lihového bosse Radka jen 3,5 roku vězení. Dnes jej podmínečně z výkonu trestu propustil Městský soud v Brně. Brány věznice opustil bývalý člen lihové mafie ještě před polednem.

Policejní vůz narazil ve Zlíně do sloupu trolejového vedení

To, že i policisté jsou lidé jako všichni ostatní a nevyhýbají se jim ani takové příhody jako dopravní nehody, dokázala jedna taková, která se stala v pondělí dopoledne.

Vyhnal gól do sítě Slavie neslavil. Budu se je ale snažit dávat dál, slibuje

ROZHOVOR / Opět po týdnu skóroval, ale zatímco v domácím zápase s Karvinou si vstřelenou branku užíval, trefu do sítě bývalého klubu vůbec neslavil. Osmadvacetiletý útočník Zlína Pavel Vyhnal totiž patří mezi odchovance Slavie. Ve slavném pražském klubu byl od svých pěti let.

Zaměstnanci ve Zlínském kraji? Spokojení, většina se ale poohlíží po lepším

Většina zaměstnanců ve Zlínském kraji je se současnou prací spokojena, či si alespoň moc nestěžuje. Přesto se každý druhý poohlíží po jiném zaměstnání, a třetina z hledajících to dělá dokonce v pracovní době.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT