Zatímco ještě v úterý jsme si užívali nějakých čtrnácti stupňů, s koncem týdne bude po nádherném počasí. „Do pátku naměříme maximálně deset stupňů, o víkendu dokonce jen do osmi. Rozdíl opravdu pocítíte,“ řekla Deníku meteoroložka Dagmar Honsová.

Další týden počasí prý ještě o něco přitvrdí, začne mít už zimní ráz, i když svatý Martin na bílém koni ještě nepřijede. „Přes den naměříme maximálně trojku až sedmičku, sem tam spadne sněhová vločka. V okrajových částech bude už sněžit,“ informovala.

A Vánoce na sněhu? O tom si prý zřejmě můžeme zase nechat jen zdát. Podle meteoroložky Dagmar Honsové bývají svátky většinou v nížinách na blátě. „Bohužel v tu dobu vždycky foukne teplejší oceánský vzduch od západu. Vánoce jsou na sněhu v průměru tak jednou za osm let. Kdybych si mohla vsadit, budou zase tudíž na blátě. Ale zatím je ještě brzy o tom mluvit s jistotou, výhledy počasí se budou ještě upřesňovat,“ dodala.

S výhledem na blížící se sněžení by řidiči také neměli podcenit povinnost mít na autě zimní pneumatiky. Ta platí od 1. listopadu. „Je potřeba si uvědomit, že dodržováním povinné zimní výbavy chráníme nejenom sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu,“ zdůraznila krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Policisté už proto také provedli preventivní akci zaměřenou na používání zimních pneumatik na silnici I/58 na Pinduli mezi Rožnovem p. R. a Frenštátem p. Radhoštěm. „Zkontrolovali během dopoledne několik desítek aut. Kromě několika výjimek přijeli řidiči na Pinduli s autem opatřeným zimními pneumatikami,“ doplnila. 

Ilustrační foto.
Svatomartinského je na Zlínsku dostatek