Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoční cukroví: klasika a rohlíčky vítězí

Zlínský kraj – Tradiční suroviny a recepty a odsouzení výrobků ze supermarketů. Tak se staví oslovení cukráři ze Zlínského kraje k vánočnímu cukroví. Objednávky na něj přijímají už od října, péct ho ale začnou většinou až v prosinci, aby bylo čerstvé. Lidé od nich nejčastěji žádají vanilkové rohlíčky.

13.11.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv Deníku

Nechutné sladkosti ze supermarketu dali na Vsetínsku sežrat krávě

Cukrářka Anna Mikulcová ze Lhoty u Vsetína peče před Vánoci 250 až 300 kilogramů čajového pečiva a šest až sedm tisíc kusů klasických zákusků. Objednávky přijímá už od října.

„Používám tatínkovy recepty. Na Vánoce peču deset druhů čajového pečiva a devět druhů zákusků. Čajové pečivo i diabetické a bezlepkové,“ připomenula cukrářka i méně časté požadavky. Sousedé ale podle ní chtějí většinou stále to samé. „Nejčastěji vanilkové rohlíčky a linecké. Na Vsetínsku si lidé pečou i hodně sami,“ připomenula Mikulcová. Její specialitou je ořechovka: dva rohlíčky spojené pišingrovou náplní s praženým lískovým oříškem. „Problémem jsou suroviny. Například je dnes obtížné sehnat dobré máslo,“ posteskla si cukrářka.

Kupované sladké spořádal dobytek

Zároveň odsoudila vánoční cukroví ze supermarketů. „Dovezli naši známí z Prahy. Poděkovali jsme, ochutnali a pak jsme ho dali naší krávě,“ usmála se Mikulcová.

Objednávky na vánoční cukroví přijímá od minulého týdne i cukrářka Danuše Němcová z Mistřic na Uherskohradišťsku. „Péct ho ale budeme až v prosinci, aby bylo čerstvé. Cukroví prodáváme v kazetkách, kde je ho šestnáct druhů, zákazníci ale chtějí na Vánoce i normální zákusky, těch pečeme třicet druhů a překvapivě chtějí i koláčky. Celkem pečeme tak dvě stě až tři sta kilogramů cukroví,“ uvedla Němcová. I ona připomenula problémy se surovinami. „Vše je dražší a dražší. Letos hlavně čokoláda a kakao,“ povzdychla si. Konkurenci ze supermarketů podle ní místní cukráři nepociťují. „Vánoční cukroví ze supermarketů stojí za prd!“ odsoudila dovážené výrobky odbornice.

Cukrář Jaromír Vlk z Velkého Ořechova na Zlínsku přijímá objednávky na vánoční laskominy také již od října. Přibližně tři metráky cukroví peče ale až po Mikuláši. „Chystáme dvanáct druhů vánočního cukroví a pětadvacet druhů klasických zákusků. Zákazníci nejvíce žádají klasiku: vanilkové rohlíčky a linecké,“ zopakoval nejobvyklejší požadavky. Rovněž i on mávl rukou nad cukrovím ze supermarketů. „Co vám mám povídat. Já osobně ho nekupuji. Připadá mi už od pohledu staré,“ vyjádřil svůj názor.

Linecké musí zvlhnout

Také cukrář Milan Jurásek z Chropyně na Kroměřížsku, přijímá objednávky na vánoční cukroví již od října, přibližně 600 kilogramů sladkostí ale také začne péct až v prosinci. „Výjimkou je linecké, to už na konci listopadu, aby správně změklo,“ připomenul důležitý postup. Vánoční směs chystáme z osmi druhů. Sázíme na klasiku. Pečeme podle starých poctivých cukrářských norem a z kvalitních materiálů. Jako od babičky,“ zdůraznil Jurásek. „A konkurence ze supermarketů? Ha, ha, to jsem naprosto v klidu,“ nevzrušoval se cukrář.

Situaci na trhu s předvánočním cukrovím shrnul pro Deník prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Miroslav Kubec. „Trend je návrat ke klasice. Lidé chtějí poctivé cukroví z poctivých materiálů. Například z klasického másla a ne margarínu. Na chuti je to znát. Cukroví ze supermarketů nebo dovážené z Polska je vesměs tragické,“ varoval před koupí často nekvalitního zboží Kubec.

Hit? Vosí hnízda

Nejoblíbenějším vánočním cukrovím jsou podle něj stále vanilkové rohlíčky, pracny a linecká kolečka. „Nově se prosazují ale například i plněná vosí hnízda, kokosové kuličky nebo čokoládové řezy,“ doplnil prezident.

Autor: Martin Lavay

13.11.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Neví, zda měla sex. Prý byla opilá

Kabelkový veletrh v Besedě v Otrokovicích.
AKTUALIZOVÁNO
30

Kabelkový veletrh v Otrokovicích: Odnesli si radost a pomohli Naději

AKTUALIZOVÁNO

V superdebatě rezonovala otázka referenda. Není to zlaté tele, upozornil Bartoš

/SLEDOVALI JSME ON-LINE/ Pouhý den před sněmovními volbami se v redakci Deníku sešla desítka zástupců politických stran při závěrečné předvolební superdebatě. Na přetřes přišla všeobecně probíraná témata - ať už to je elektronická evidence tržeb, přijetí eura či přijímání lidí prchajících před násilím. Samozřejmě, že nechybělo ani téma obecných referend.

Nejstarší kandidát v kraji Jan Uherka: Všichni chybujeme, i politické strany

Dlouhých pětašedesát let se čile zajímá o politické dění dnes už čtyřiasedmdesátiletý Jan Uherka z Uherského Brodu. V nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky kandiduje ze čtrnácté pozice za ČSSD, přičemž je nejstarším kandidátem napříč všemi kandidátkami.

Koupila jsem si dvě housenky

Nakukuji do dveří sálu, který se hemží lidmi. Nejen děti zaujatě pozorují obrovské skleněné vitríny seřazené na stolech v dlouhých řadách téměř přes celý obrovský sál. Zdají se nekonečné. V nich se skrývají více či méně vzácné exempláře brouků, nejkrásnější druhy motýlů, ale i hadů, pavouků, gekončíků, chameleonů a dalších zajímavých potvůrek.  

Jsme z ciziny a studujeme ve Zlíně! Studenti slavili výročí Erasmu

Vlajkový průvod prošel ve středu 18. října Zlínem. Byl oslavou třicátého výročí výměnného pobytu Erasmus, díky němuž mají možnost studovat studenti v jiných zemích světa. Univerzitu Tomáše Bati navštěvuje přibližně tisícovka zahraničních studentů. Kulturu své země přiblížili ostatním i formou ochutnávek jídla v Univerzitním centru.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení