Zítra v 17 hodin se například za účasti primátorky Ireny Ondrové slavnostně rozzáří stříbrný smrk na zlínském náměstí. „K předvánoční náladě přispěje Základní umělecká škola Harmonie Zlín. Také vystoupí Dívčí kvarteto zobcových fléten s renesančními tanci a žesťové Brass trio zahraje koledy,“ poodhalila něco z doprovodného programu mluvčí zlínské radnice Marie Masaříková.

Zpěvem a projevy oslaví nový vánoční strom ve stejný den také v Otrokovicích. Luhačovice se dokonce rozhodly spojit slavnostní rozsvícení s jarmarkem, Valašské Klobouky pak s jarmekem.

„Už loni jsme vyzkoušeli uspořádat jarmark. Velice se to osvědčilo. Výhodou je, že se lidé mohou podívat nejen na rozžínání stromu, ale také si třeba koupit dárky u různých řemeslníků,“ vysvětlila vedoucí odboru kultury luhačovické radnice Hana Slováková.

Ve Vizovicích oproti tomu žádnou slávu u stromu neplánují. Zato hodlají od 2. prosince na zámku pořádat po tři neděle slavnostní akce, jejichž součástí budou i ukázky výroby betlémů z různých materiálů.

Rovněž v menších obcích, jako třeba v Mysločovicích na Zlínsku nebo Halenkovicích na Otrokovicku, chtějí spojit rozsvěcování s kulturním programem, a to už tento víkend. Oproti tomu v Lipové na Luhačovicku mají v plánu strom rozzářit až těsně před Štědrým dnem. „Chceme počkat, až skončí předvánoční shon a bude klid,“ vysvětlil místostarosta Josef Kužela.