Odložit stromky mohou lidé k popelnicím nebo k nádobám na tříděný odpad, mohou je ale odnést také přímo do sběrných dvorů. „Už jsme začali projíždět celé město, stromečky nakládáme a odvážíme je k nám, kde je štěpkujeme. Štěpka se poté dává do spaloven, vyrábí se z ní také pelety," informoval za Technické služby Otrokovice Václav Zbránek, který má na starosti veřejnou zeleň.

Odložené stromy tam sváží až do konce ledna. „Může jich být celkově tak pět až šest tisíc. Najdou se ovšem i tací „dobráci", kteří stromek vyhodí přímo z okna na ulici a nechají jej tam jen tak, jak spadl. Nepárají se s tím, což se nám samozřejmě nelíbí," zdůraznil Václav Zbránek. Například v Luhačovicích během ledna sesbírají zhruba pět set kusů stromů. „Lidé je mohou odnést do sběrného dvora nebo je umístit na stanoviště vedle popelnice či nádoby na směsný nebo tříděný odpad. My je pak odvážíme na meziskládku, kde je štěpkujeme na štěpky do kompostů," popsal stejný proces i ředitel Technických služeb Luhačovice Josef Pučalík.

V krajském městě se pracovníci technických služeb na úklid odložených vánočních stromků teprve chystají, byť už někteří lidé z domu strom vynesli ven. „Začneme asi v neděli. Předpokládáme, že řada domácností se v sobotu vrhne na velký povánoční úklid s odstrojováním stromků," vysvětlil Jaroslav Divoký, vedoucí provozu Technických služeb Zlín. „Každým rokem po svátcích sesbíráme kolem třiceti tun stromků. Putují na kompostárnu v areálu skládky Suchý důl, kde se rozdrtí a výsledek se použije coby kompost," dodal Jaroslav Divoký.