Lidé se mohou těšit na hojně navštěvovaný Valašský mikulášský jarmek ve Valašských Kloboukách na Zlínsku s regionálními specialitami a děsivými kostýmy čertů. K vyhledávaným akcím v regionu patří i předvánoční akce v rožnovském skanzenu, které představují řemesla a tradice předků. K tradičně nejnavštěvovanějším patří Vánoce na dědině a Vánoční jarmark. Na nové osvětlení se mohou těšit obyvatelé a návštěvníci Kroměříže. Historické centrum rozzáří nové LED technologie.

Původní osvětlení ve tvaru vánočních symbolů už dosloužilo, město mělo loni poměrně chudou výzdobu. Radnice proto letos investovala téměř milion korun do nového osvětlení.

„Náklady na provoz modernější LED technologie jsou nižší než v případě původních žárovkových ozdob. Životnost se odhaduje minimálně na pět až osm let, takže nakupujeme už i pro ty, kteří přijdou po nás," uvedla starostka Daniela Hebnarová (ODS). Vánoční strom se na kroměřížském náměstí rozsvítí 28. listopadu.

Na zlínském náměstí Míru přibudou letos koše s ohněm. Své umění budou při trzích předvádět kováři, nebude chybět ani prodej kaprů, vánočních stromků a cukroví. Dětem bude k dispozici Ježíškova pošta.

Vánoční strom se rozsvítí 1. prosince.

Na náměstí se uskuteční i Nebeské náměstí, při kterém se sejdou Mikuláši, andělé a čerti. Trhy doplní koncerty rockových a jazzových kapel i dechové hudby. Zazní koledy, vystoupí dětské soubory, připraveno je i divadelní představní.

Po letech se na náměstí ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku vrátí velký betlém, nově bude zprovozněna Ježíškova pošta. Své zboží budou nabízet prodejci v desítkách stánků.

Lidové výrobky, regionální speciality a další vánoční zboží nabídne vánoční jarmark na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Od 14. do 22. prosince se tam představí 140 výrobců.