Kolik bude nová nemocnice stát a kde na ni kraj vezme peníze?

Kdo bude vlastníkem nemovitosti?

Kdo bude v nové nemocnici pracovat, když už nyní nemocnice silně pociťují nedostatek personálu?

Proč nebyla k tématu vypracovaná oponentura, která by odhalila slabá místa projektu?

Proč je k rekonstrukci nevhodný stávající areál v klidové zóně?

Stavba nové nemocnice stále vyvolává velké emoce a nespočet otázek. Ozývají se kritické hlasy, které poukazují na nestandardní přístup k výstavbě nové nemocnice na zelené louce ze strany zadavatele projektu. Tím je kraj.

Největším iniciátorem výstavby velkolepého projektu, který nemá obdoby v rámci celé ČR, dokonce i střední Evropy, je pak hejtman Jiří Čunek.

Ilustrační foto
Jak se změnila politická situace na Zlínsku po komunálních volbách?

„Vadí nám velké množství nejasností a neobjektivně prezentované materiály na zastupitelstvu, které spíše připomínaly manažerskou show,“ vysvětlil na úvod úterní besedy k tématu výstavby nové nemocnice zastupitel kraje za Svobodné Tomáš Pajonk.

Projekt výstavby nové nemocnice byl prý představen přibližně jako luxusně zabalený dárek, který stačí jen rozbalit. Přičemž rekonstrukce stávajícího areálu byla již dopředu vykreslena ve velmi negativních souvislostech.

Kritici ale Pajonkovi vyčítají, že i přes nejednoznačné podklady zvedl v listopadu na zastupitelstvu kraje ruku pro výkup pozemků, na kterých by měla nová nemocnice stát. I díky dalším zastupitelům, kteří hlasovali pro, se tak nová nemocnice posunula o krok blíž k realizaci.

POTŘEBY Z 21. STOLETÍ

Podle primáře oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Tomáše Gabrhelíka, který se besedy za nemocnici společně s ekonomem Vlastimilem Vajdákem zúčastnil, je zkráceně řečeno současná nemocnice zastaralá, pavilonový systém neodpovídá potřebám medicíny 21. století, doprava pacientů mezi jednotlivými pavilony je problematická a lékařské postupy na sebe nenavazují. Sester i lékařů je podle primáře pro novou nemocnici dostatek, problémem je pouze prostředí, ve kterém pracují.

„Rekonstrukce stávajícího areálu by byla velkým zásahem do chodu nemocnice,“ dodal s tím, že by trvala i neúměrně dlouho.

DVANÁCT, NEBO ŠEST LET?

Podle předložených materiálů by doba rekonstrukce nepříznivě ovlivňovala práci lékařů a sester a komplikovala pohodlí pacientů až 12, možná prý i 15 let. Přičemž by se částka na obnovu a výstavbu jednotlivých pavilonů vyšplhala přes osm miliard bez daně.

Naopak prý částka 7,3 miliardy s DPH včetně přístrojového vybavení a dobou realizace podle slov hejtmana maximálně šest let hraje ve prospěch výstavby špičkové nemocnice.

„Je to nesmysl. Tento přístup k výstavbě nové nemocnice mě uráží,“ uvedl na besedě bývalý hlavní architekt města Zlína František Dohnal.

Domnívá se, že novou nemocnici nelze za ty peníze a do šesti let postavit. Podle něj by se mělo začít pořádně: od studie.

Ilustrační foto.
Obce potřebují poprvé kvůli suchu cisterny na pitnou vodu i v zimě

„Jinak by mohlo dojít k tragédii,“ sdělil.

Jde podle něj o diletantský projekt s vágními argumenty. Nezamlouvá se mu ani urbanistický návrh, ve kterém jsou plánovány podél cesty na Otrokovice a podél malenovického sídliště hromadné garáže, lůžková část pak má být orientována na nákupní centrum s výhledem i na hřbitov.

„Projekt rekonstrukce stávajícího areálu se neúměrně protahoval a stará garnitura ho nezačala realizovat,“ vysvětlil ekonomicko-provozní náměstek KNTB Vlastimil Vajdák, proč nebyl realizován původní projekt rekonstrukce stávajícího areálu a proč vznikl projekt nový.

SENÁTOR: CHYSTÁM REFERENDUM

Do Vlastimilem Vajdákem nastíněného financování se obul senátor Tomáš Goláň. Uvedl, že nemocnice ani kraj nemají na výstavbu reálné peníze, které by mohly investovat, ale pouze čísla na papíře.

„Nemocnice by měla zůstat tam, kde ji postavil Baťa,“ domnívá se také. K tématu již také připravuje referendum.

Kritici také poukazovali na neexistenci nové koncepce zdravotnictví, která je podle nich nezbytným materiálem pro výstavbu nové nemocnice a vývoj zdravotnictví v kraji.

„Doufám, že o ní budeme brzy jednat,“ uvedl Pajonk, který je také členem dozorčí rady KNTB.

Co si myslíte o stavbě nové nemocnice? Napište nám na e-mail editori.zlin@denik.cz

Zlínští strážníci mají nové, svítící vesty. Mají je ochránit v silniční dopravě.
VIDEO: Nové vesty strážníků svítí. Je to unikát