„Evidujeme také jeden pozitivní případ u zaměstnance v Domově pro seniory v Nezdenicích a dva případy u pracovnic Terénních pečovatelských služeb v Uherském Brodě,“ informoval hejtman Jiří Čunek s tím, že ve všech domovech pro seniory byla provedena další opatření k zabránění šíření viru mezi ostatní klienty.

V Domově pro seniory v Lukově byly na základě indikace ošetřujícího lékaře umístěny do izolace 4 klientky jen s mírnými projevy respiračního onemocnění. Následně byly testovány na COVID-19.

„Podle provedených testů se zjistilo, že dvě klientky jsou negativní a dvě pozitivní. V Domově pro seniory v Lukově tak bylo vyčleněno jedno oddělení s 22 lůžky, které má samostatný vstup a tento úsek je zcela oddělen od zbývajících prostor domova. Již od začátku vyhlášení nouzového stavu zde byla přijímána opatření, jako například vydávání jídla klientům přímo na pokojích, zákaz návštěv či pozastavení přijímání nových klientů,“ připomněl hejtman Jiří Čunek.

Ilustrační foto.
Dvanáct tisíc zlínských seniorů dostane zdarma roušku

V OSMI PŘÍPADECH BUDE TŘEBA TESTY OPAKOVAT

„Nyní jsou pozitivně testované osoby hospitalizovány v Nemocnici v Uherském Hradišti. Oddělení, ve kterém byly klientky pozitivně testované, bylo dáno do karanatény. Uživatelé jsou tedy v izolaci, a nákaza u dalších zatím nebyla prokázána,“ uvedl hejtman Jiří Čunek a dodal: „V Domově pro seniory v Lukově bylo testováno 45 klientů, z toho 2 jsou pozitivní, 30 vzorků je negativních, na 6 čekáme a zbývajících 7 je nejasných a bude se muset opakovat. Z řad personálu bylo testováno 93 osob. K dnešnímu dni máme výsledky od 26 osob, z toho 18 má výsledek negativní a u 8 je výsledek nejasný a musí se opakovat.“

V Domově pro seniory Nezdenice, kde je jedna pozitivně testována osoba, byly indikovány odběry u dalších 54 osob z řad personálu.

„Na tyto výsledky se čeká a klienti jsou sledováni. Co se týká Terénní pečovatelské služby v Uherském Brodě, tak zde byly indikovány odběry celkem u 37 osob, z toho jsou 2 pracovnice pozitivní a na zbytek výsledků se také čeká,“ doplnil zlínský hejtman s tím, že zatím v jiných domovech pro seniory, domovech se zvláštních režimem pro osoby se zdravotním postižením či pobytových odlehčovacích službách, kterých je ve Zlínském kraji bezmála stovka nebyla nákaza COVID – 19 zjištěna.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
Počet potvrzených případů v kraji přesáhl dvě stovky

„Velký problém nám dělá zdržení testů v olomoucké laboratoři, kvůli závadě na technice. Jsem proto rád, že od dnešního dne začala fungovat soukromá laboratoř ve Zlíně, jejíž kapacity naplno využijeme,“ sdělil hejtman Jiří Čunek.

„Připravujeme otevření odlehčovací služby domova na Salašské na Velehradě s kapacitou 20 lůžek. Tato služba bude určena pro klienty, o které se jejich příbuzní nebudou moci v současné situaci postarat. Do odlehčovací služby ale budou přijímáni pouze klienti, kteří budou mít test na koronavirus negativní,“ uzavřel hejtman.

Online reportáž