VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Z fryštácké školní jídelny poprvé zavoněl med, na Medovém odpoledni

Fryšták - V minulých letech se jej nepodařilo uskutečnit, vždycky se o něm jen mluvilo, ale letos od slov přešli k činům: včelaři z Fryštáku uplynulou sobotu uspořádali první ročník akce nazvané Medové odpoledne. Konalo se ve školní jídelně fryštácké základní školy a pořadatelé byli spokojeni. Návštěvníci se prý svižně střídali a vůbec jich nebylo málo.

8.11.2014
SDÍLEJ:

Medové odpoledne ve FryštákuFoto: DENÍK/Jarmila Kuncová

„Zájem byl opravdu velký," řekla Zlínskému deníku v sobotu večer jednatelka fryštáckých včelařů Jana Hrabíková.

Na Medovém odpoledni si lidé mohli koupit včelařské výrobky, jako například domácí medovinu, různé druhy medu, medové perníčky či třeba svíčky. Součástí byla také malá včelařská výstava, která nabídla třeba fotografie z historie a dnešní doby či literaturu.

„Připravili jsme také ochutnávku medu spojenou se soutěží o nejchutnější med včelařů naší fryštácké základní organizace. Příchozí mohli ochutnávat a bodovat. Ten nejlepší vyhodnotíme na naší členské schůzi a majitele oceníme diplomem," informovala Jana Hrabíková.

Na Medovém odpoledni nechyběl ani Jiří Jasenský z Fryštáku, který se na včelaření vrhl prakticky teprve nedávno. Coby žák tamní základní školy prý chodil do včelařského kroužku, jeho strýc byl také včelařem.

„Nyní už nastala doba, kdy se pomalu chystám do penze. A abych se nenudil, a dokud jsou ještě finance, tak jsem si chtěl zabezpečit včelstva. Letos v dubnu jsem začal s jedním, k říjnu jsem jich pak měl už sedmero," svěřil se Deníku Jiří Jasenský.

Medu prý už vytočil čtyři a půl kila, a to jen z toho prvního včelstva.

„Baví mě to, ani jsem netušil, že mě to tak chytne," zasmál se Jiří Jasenský. Žihadel prý už dostal celou řadu, dokonce i v létě přes kombinézu.

„Včelař do včelařství musí jít s tím, že není alergický, je odolný. To je základ," dodal včelař.

Na sobotní Medové odpoledne zamířil například i Oldřich Růčka se svou manželkou.

„Sice patříme k organizátorům, ale přesto hodláme ochutnat výrobky od kolegů a něco si i koupíme," řekl krátce po zahájení akce Oldřich Růčka. 

Perníková roláda (od paní Aleny Dofkové)

30 dkg hladké moukyMedové odpoledne ve Fryštáku

20 dkg mletého cukru

2 polévkové lžíce medu

2 polévkové lžíce vlažného mléka

1 prášek do pečiva

1 polévková lžíce sádla

1 vajíčko

3 lžičky perníkového koření

citrónová kůra

Postup:

Vlažné mléko a med rozmíchat a nalít do ostatního. Hotové vypracované těsto rozdělit na čtyři díly. Rozválet na obdélník, políčit téměř celé povidly, posypat nahrubo nastrouhanými ořechy, případně pokrájené dýně, kandované ovoce. Nejméně třikrát zatočit (závin). Plech vytřít včelím voskem (případně pomazaný tukem a vysypaný moukou). Péct asi na 200 stupňů.

Autor: Jarmila Kuncová

8.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Den zdraví ve zdravé škole
21

Bulgur, kuskus, nebo čočkový salát: běžná jídla na základní škole

Žena je psychicky nemocná.

Hledá se Naděžda Skácelová

AKTUALIZOVÁNO

To jsou oni! Poslanci, kteří budou hájit zájmy Zlínského kraje

Profily poslanců zvolených ve Zlínském kraji  

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Chceme se omluvit fanouškům. Bylo to hrozné, říká Bačo.

Fotbalistům Zlína to proti Mladé Boleslavi před domácím publikem vůbec nejde.

Lidovec Benešík: Česku je to jedno. Slovák či Japonec

„Česká republika je maximálně tolerantní země. Když se podíváte na to, že volby vyhráli ekonomičtí migranti, tak jednoznačně můžeme EU říct, že nejsme žádní xenofobové. U nás je to jedno: Slovák nebo Japonec,“ sdělil Ondřej Benešík jediný lidovecký poslanec z našeho kraje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT