Individuální školní plán nabízí čtrnáct škol v kraji. Domácí učení je stále oblíbenější.

„Někteří jsou skvělí, jiní až traumatizující. Nebyla jistota, že je běžná škola schopná garantovat kvalitního učitele," vysvětluje Zaharowská.

Nespokojené byly také obě děti.

Rodina trávila mnoho času učením, vysvětlováním a zejména napravováním podle Zuzky nevhodných školních postupů.

„Pro náš životní styl se stala škola spíš zátěží a nakonec jsem se rozhodla učit děti doma," zmiňuje matka dvou dětí.

Čtěte také: Dobrá zpráva: sdružení pro autisty funguje dál

Přibývá rodin, které své děti do školy neposílají. Touží je vychovávat po svém a zastaralé školní diktáty jim v tom prý brání.

Poslanci už podpořili individuální vzdělávání i na druhém stupni základní školy.

Ve Zlínském kraji najdeme čtrnáct škol, které tzv. domácí učení umožňují. Dalších sedmnáct má přibýt. Asi největší pozornost je upnuta na malou vísku na Slovácku. ZŠ Březová nabízí dokonce domácí vzdělávání středoškoláků.

Březovskou školu „navštěvují" i Zuzčiny děti.

Nešlo přitom o krok do neznáma. Zuzka vystudovala sociální pedagogiku a věnovala se také vývojové psychologii, zejména u dětí.

„Dříve jsem vedla rodičovské kurzy a poradenství, zaměřovala jsem se na spokojené soužití rodiny a další psychologické činnosti," zmiňuje.

Impulzem pro domácí výuku byla ale její kamarádka, která své dvě děti nikdy neposlala do školy.

Čtěte také: Zlínskou fakultu multimediálních komunikací povede nová děkanka

„Učím děti doma, protože to považuji za mnohem přirozenější," tvrdí Martina Nakládalová z Otrokovic.

Děti jsou podle ní přirozeně zvídavé a na všechno se ptají.

„Chtějí všechno vědět mnohem dříve, než se o tom učí v tradičních školních osnovách," konstatuje.

„Náš syn se zajímal o vodu a sám chtěl vědět, z čeho se skládá, až se nakonec naučil celou periodickou tabulku už ve třetí třídě," zmiňuje Martina.

Děti se podle ní učit chtějí a baví je to. Škola ale jejich touhu po vědění různě omezuje a nutí je učit se věci, které je zrovna teď nezajímají.

„Třeba chemie, přírodověda a další vědní obory mohou děti zajímat, už když jsou velmi malé, ale pak někdy v deseti letech už třeba chtějí vědět něco jiného," popisuje Martina s tím, že podle ní se děti všechno dokážou přirozeně naučit mnohem dříve, než je tomu ve školních osnovách.

Zdaleka ne všichni s tímto názorem ale souhlasí.

„Naše škola má téměř šest stovek žáků, ale s požadavkem na domácí výuku jsem se ještě nesetkal," uvedl ředitel luhačovické základní školy Roman Lebloch.

Čtěte také: Ples UTB: spousta romantiky, nechyběly šansony

„Vlastní děti bych tímto způsobem nikdy vzdělávat nenechal a tím říkám vlastně vše," okomentoval.

Při směrování současné demokracie se nediví, že jsou tyto metody zákonem umožněny.

„Spíše bych pochválil praxi, kdy rodiče na určitý čas odjedou do zahraničí, kde přihlásí dítě do tamní školy, kam pravidelně dochází a po návratu z ciziny se plynule začlení zpět. Ale je podstatné, že i v zahraničí dítě navštěvuje školu," uzavírá zkušený ředitel.

Maminky, které učí své děti doma, obvykle čelí dotazům, jestli jejich dětem nechybí kamarádi a jak se bez vrstevníků naučí vzájemné spolupráci, vztahům a společenskému jednání.

„Podle mě k vytváření přirozených vazeb mezi dětmi ve škole nedochází, není tam prostor pro to, aby se děti více spřátelily," domnívá se Zuzka Zaharowská.

Dodává, že vedení školy a učitelé uměle působí na třídu a vznikají tam vazby, které nejsou přirozené.

„Naše děti mají kamarády na ulici, v okolí, což je určitě skvělé," popisuje s tím, že děti ve škole mají na sblížení jen pár minut o přestávce.

Čtěte také: VIDEO: Jsme jako na Titaniku, říkají adeptky na Českou Miss

Psychologové přitom potvrzují, že vhodnější je pro dítě stýkat se nejen s vrstevníky, ale s různě starými dětmi. O to se snaží také Zuzka.

Na přezkoušení dochází do Základní školy Březová. Vedení školy podle rodičů výborně spolupracuje, nabízí osobní přístup, doporučuje vhodné učebnice, výuku přes skype a další novátorské způsoby. Děti musejí absolvovat přezkoušení i testy.

Ředitel školy Ludvík Zimčík navíc nyní slaví mimořádný úspěch od září otevře v Březové první domácí střední školu. Přes internet ji bude studovat 120 studentů.

Aktuálně registruje ZŠ Březová téměř 700 žáků, kteří studují doma. Děti totiž mohou bydlet i stovky kilometrů daleko.

Tuto možnost individuální výuky mají všechny školy, avšak právě v Březové se na ni specializují už od roku 2008. Stejně jako ostatní rodiče požádala Zuzka Zaharowská o individuální plán. Každý půlrok absolvuje s dětmi přezkoušení. Je spokojená.

Čtěte také: Zlínské divadlo uvede gurmánskou komedii Blbec k večeři