„Přišla náplava, zvítězila a odešla,“ tak se smíchem hodnotil Petr Chlud ze Zlína své vítězství v tradiční a oblíbené vizovické akci Gajdy a zelé, živobytí celé - soutěže o nejlepší valaškou kyselici.

Té se v pátek ve vizovickém Domu kultury jako soutěžící účastnil poprvé a hned zvítězil. Prý to nečekal, přesto ale měl z výhry radost.
Podle Petra Chluda je základ dobré kyselice v kvalitních domácích surovinách.

„Dávám do ní své, domácí zelí, sušené hřiby, domácí klobásy a kvalitní brambory. A zbytek už si nechám pro sebe,“ usmívá se kuchař-amatér. Přesto nakonec prozradil svou svou tajnou ingredienci v kyselici, která tak byla pro vizovskou porotu ta nej.

„Je to láska k vaření,“ usmál se autor letošní top kyselice.

Loni získal jednatřicetiletý Tomáš Ševčík z Vizovic třetí místo, proto si účast v soutěži o nejlepší valašskou kyselici nemohl nechat ujít ani letos, považuje to za čest.

„Každý správný Valach musí umět udělat kyselicu,“ zdůraznil profesí webdesigner. Kyselici jej naučil dělat jeho děda.

„Je to správný chlap, Valach a výborný kuchař,“ ohodnotil svého dědu Tomáš.

Podle něj je hlavní tajemství skvělé kyselice v domácím zelí. Recept pak prý není až tak důležitý.

„Znám recepturu, ale každou kyselici kterou vařím, si dělám podle sebe, podle chuti. A v tom je ta krása. Každý ji dělá jinak a jiným způsobem,“ vysvětlil mladý kuchař.

„Letos byla velká konkurence, přihlásili se noví účastníci a se skvělými kyselicemi,“ hodnotil jeden z vítězů toho minulého ročníku, šestadvacetiletý František Stodola z Vizovic.

Za celý život prý uvařil sedm kyselic, včetně té letošní-soutěžní. Podle něj až ta čtvrtá byla ta pravá. S tou pátou loni soutěžil a odnesl si za ni cenu.
Svůj vzorek v pátek přinesla i Stanislava Sovjáková z Vizovic.

Loni zasedla v porotě a tak letos chtěla překvapit svou kyselicí. I ona má „zaručený“ recept na to, jak udělat tu nejlepší valašskou polévku.

„Vaříme ji kyselejší, nemáme ji ani hustou, ale ani řídkou, prostě je tak akorát,“ zmínila paní Stanislava.

Do kyselice prý dává vždy tři klobásky, samozřejmě i zelí. I ona je zastáncem toho, že ve valašské kyselici nesmí chybět to domácí.

Kde se však vaří kyselice bez zelí, jsou Tečovice na Zlínsku. V pátek to tvrdili členové mužského pěveckého souboru Štabarc z Tečovic, kteří na akci vystupovali.

„Ale vaříme u nás i normální kyselici, se zelím,“ dodali se smíchem.

Dokonce jeden z členů souboru Michal Mitáček, je podle nich „specialista na kyselice“. A jaké je jeho tajemství?

„Dávám do ní koření papriku, zelí, klobásky. Dělávám ji hustou a vždy do ní dám hodně smetany,“ vyjmenoval Michal Mitáček.

„I letošní akce se vydařila. Měli jsme tady pětadvacet vzorů, některé byly od nových soutěžících,“ uvedla vedoucí Domu kultury Vizovice Jiřina Trlicová s tím, že Gajdy a zelé si získávají každým rokem větší oblibu.