„Jsem s naším výsledkem docela spokojená, akorát trošku hrály roli nervičky, a to jak moje, tak pejskovy," přiznala jedenáctiletá Lucie Zárubová z Hlinska, která závody absolvovala se svou devítiletou fenkou německého ovčáka.

Závodů se zúčastnila například i desetiletá Natálie Prokopová, která přijela až z Karlovarského kraje. Psů se prý nikdy nebála. „Táta měl služebního psa, se kterým jsem potom začala cvičit a trvá to už dva roky. A dneska jsme sem spolu přijeli," pochlubila se v sobotu Natálie Prokopová. Dívka už absolvovala hodně závodů, dvakrát vyhrála mistrovství, jednou mimo jiné i na mistrovství stopařů.

„Dnešek byl dobrý, pes se hodně soustředil, akorát bylo vidět, že je už vyčerpanější. Na obranách jsme měli ale nejlepší počet bodů za uplynulé dva roky," dodala Natálie Prokopová.

Mistrovství mládeže ve sportovní kynologii se zúčastnilo celkem jednadvacet závodníků ve věku od desíti do devatenácti let s jejich psy. „Jsou tady děti a mládež, které prošly sítem výběrových závodů během dubna a května, a to napříč celou Českou republikou. Po nasbírání určitých bodů se nominovali na mistrovství," vysvětlil za pořadatele Marek Odstrčilík.

Závodníci se do Zlína- -Mladcové proto také sjeli z různých koutů Česka, přijeli z Olomouckého, Moravskoslezského, Karlovarského či Ústeckého kraje. „Závodilo se s německým či belgickým ovčákem. Celý závod se skládal ze tří kategorií, tedy z poslušnosti, obrany a stopovávání," dodal Marek Odstrčilík.