„První měsíc mládě strávilo schované v bezpečí máminy náruče, v bujné vegetaci tropické haly Yucatan jej tak mohli zahlédnout jen velmi pozorní návštěvníci. Nyní už tráví veškerý čas na zádech matky, a je tedy daleko větší šance jej vidět,“ upozornila mluvčí zlínské zoo Romana Mikešová.

Domovinou chvostanů jsou pralesy Venezuely, Surinamu, Guayany a severní Brazílie. Přednost dávají nižším patrům pralesa, jen výjimečně sestupují až na zem.

Chvostani se ve větvích pohybují rychle a obratně, proto si u domorodců vysloužili pojmenování létající opice.

„Je pro ně typický pohlavní dimorfismus – samec má černou barvu srsti s výraznou bílou maskou v obličeji, samice je šedohnědá s tmavým obličejem,“ podotkla mluvčí zoo.

V přírodě si podle ní tito primáti pochutnají na plodech, semenech a listech stromů. Ve zlínské zoo mají na jídelníčku ovoce, k nejoblíbenějšímu patří banány, hrozny, švestky, hrušky a jablka.

Chvostani bělolící se ve zlínské zoo poprvé objevili v roce 2006, kdy zahrada otevřela tropickou halu Yucatan.

Současnou skupinu tvoří pětiletý samec Rasty, který pochází z dánské Zoo Nykobing, devítiletá samice Oliv, jejich druhý potomek patnáctiměsíční samička Adélka a letošní dvouměsíční mládě.