Velbloudy dvouhrbé, kterým se také říká drabaři, chová ZOO Zlín roku 1976.

„Během více než 40 let chovu se osazenstvo velbloudího výběhu několikrát vyměnilo a na svět jsme přivítali již téměř 30 mláďat. Stávající stádo tak tvoří devítiletý samec Fico, dvacetiletá samice Jade, desetiletá samice Olina a dva letošní samečci. Mláďata ve zlínské zoo však natrvalo nezůstanou. Zhruba kolem druhého roku zoo opustí a svůj nový domov najdou v některé české nebo evropské zoo,“ uvedla mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Velbloud dvouhrbý, tak jak jej známe ze zoologických zahrad, je zdomácnělou formou divokého předka. Divoce žijící velbloudi dvouhrbí se dnes vyskytují jen v poušti Gobi na pomezí Číny a Mongolska.

Slonice africká ve zlínské ZOO.
Březí slonice Zola v zoo váží dokonce méně než Kali a Ulu

Jejich populace čítá pouze necelých tisíc jedinců, patří tak mezi nejohroženější velké savce planety. Zhruba 1,5 milionu velbloudů je však chováno jako hospodářská zvířata v Afghánistánu, v Turecku, v Iránu, Číně a dalších zemích střední Asie.

Velbloudi patří společně s lamami do skupiny tzv. mozolnatců. Našlapují na první tři prstní články, zespodu kryté pružným mozolem. Jsou to mimochodníci, zvedají vždy obě pravé nebo levé nohy najednou.

Životu v pouštích jsou skvěle přizpůsobeni, ať už se to týká silně zahuštěných výkalů a moči, nízké frekvence dýchání nebo schopnosti vydržet dlouhé týdny bez vody.

57. ZLÍN FILM FESTIVAL 2017 - Mezinárodní festival pro děti a mládež. Křest mláďat lemura kata v ZOO Lešná.
Ve zlínské zoo pokřtili mladé lemury. Jmenují se Brad a Pitt

„Díky husté srsti dobře snášejí i drsné klima s výkyvy teplot od + 50 do –27 °C. Je to jediný savec, který dokáže pít i slanou vodu. Když je však žíznivý, zvládne během desíti minut vypít až 110 litrů vody. Část vody je vázána v tuku, který vyplňuje oba dva hrby. Tento tuk mu slouží jako zásobárna energie v nepříznivých obdobích. Pokud trpí nedostatkem potravy, může z něj žít i několik týdnů,“ upozornila mluvčí.

Velbloudi žijí ve stádech až o 30 zvířatech, které vede dominantní samec. Po březosti 13 měsíců samice porodí jedno mládě. Kojí ho zhruba 1 rok. Velbloudi mají výborně vyvinutý sluch, méně už zrak a čich.

Mají rádi vodu, velmi dobře plavou a s oblibou se koupou. Velbloudí trus je tak suchý, že je možné jej ihned použít jako palivo. Jsou to dlouhověká zvířata, dožívají se až padesáti let.

Mládě jeřába laločnatého v ZOO Lešná ve Zlíně.
Zoo Zlín se pyšní mimořádným odchovem jeřába laločnatého
Křest mláďat tučňáku v ZOO Lešná ve Zlíně.
Rekordní rok zoo Zlín. Jen na prodaných krevetách pro rejnoky vydělá milion