Meteorologové upřesnili svou původní výstrahu – pro oblast Vsetínska nyní podle nich platí povodňové ohrožení. Zmírnili ale předchozí varování před extrémními srážkami, které platilo zejména pro severní část Zlínského kraje původně do dnešní 18. hodiny. V platnosti především pro Valašsko zůstává výstraha před velmi vydatnými dešti.

Profesionální hasiči prozatím kvůli vydatným srážkám a s nimi souvisejícím rozvodněním vodních toků zásadněji zasahovat nemuseli. „Téměř všechny výjezdy jsou v režimu dobrovolných hasičů,“ potvrdila mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

„Začínají nám ale padat podmáčené stromy. Je to rizikové především u silnic. Řidiči by proto měli být opatrní,“ doplnila mluvčí.

V již zmíněné Bystřičce vyjížděli dobrovolní hasiči během dnešního dne už třikrát. Starosta obce Zbyněk Fojtíček Deníku sdělil, že šlo spíše o drobnější zásahy. Že se naplní varování meteorologů podle svých slov neočekává.

Od časných ranních hodin mají napilno dobrovolní hasiči v Jablůnce na Vsetínsku.

„Nejprve odstraňovali nánosy, které ucpaly propustky,“ přiblížil starosta Jablůnky Čeněk Hajný. Aktuálně odstraňují také nebezpečný strom, který hrozil pádem na obytné domy.

Podle starosty Jablůnky dobrovolní hasiči také kontrolovali všechna riziková místa, na nichž by mohlo hrozit vylití místních potoků. Ty jsou sice ve správě Lesů ČR, podle starosty Hajného je ale jejich údržba zanedbaná.

„Já vím, že toho (Lesy ČR) mají hodně. Ale místní koryta jsou zarostlá trávou, která samozřejmě zvedá dno potoka,“ postěžoval si Hajný.

S velkou vodou se už ve čtvrtek potýkali v Ostratě na Zlínsku, kde se ze svého koryta vylil místní potok. Voda zaplavila cesty a chodníky a pronikla i do sklepů rodinných domů. Na místě pomáhali dobrovolní i profesionální hasiči.

Vydatný déšť na Zlínsku. V Ostratě se vylil potok. 18. června 2020
V Ostratě na Zlínsku se vylil potok, zatopil cesty i sklepy

„Pročistili propustek pod mostem, aby zamezili dalšímu stoupání hladiny vody v obci. Následně otevřeli kanálovou vpusť, díky čemuž začala voda pomalu opadávat. Hasiči postupně začali oplachovat i silnici, která byla silně zanesena blátem,“ popsala zásah mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Podle aktuální předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude dnes na většině Zlínského kraje zataženo s deštěm či občasným deštěm.

„Zejména na Valašsku se mohou vyskytovat vydatné srážky, v součtu s úhrny i kolem čtyřiceti milimetrů. V zasažených oblastech se mohou zvedat hladiny vodních toků,“ uvádí meteorologové.

Během odpoledne a k večeru bude postupně od jihozápadu srážek přechodně ubývat. Nejvyšší odpolední teploty 16 až 19 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.