O tři desetiny stupně tak byl překonán rekord z loňského roku, řekl Peter Hruška z brněnského pracoviště Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Rekordy z loňského roku byly překonány i na dalších dvou místech. V Holešově na Kroměřížsku bylo dnes naměřeno 33 stupňů Celsia (dřívější rekord byl 32,2 stupně) a ve Vizovicích na Zlínsku 32,1 stupně (dosud 31,7 stupně Celsia). Ve Vsetíně se měnil rekordní zápis z roku 2002, kdy tam bylo naměřeno 31,3 stupně. Ode dneška platí nový rekord 32,8 stupně Celsia.

Teplotní rekordy pro dnešní den registrují i jiná místa země. Padají dokonce stoleté teplotní rekordy, dosažení maximálních teplot hlásí zhruba 70 stanic. Nejtepleji je v Praze-Karlově, 36,5 stupně Celsia, do večera ale možná padne rekord na nejstarší české stanici v pražském Klementinu.

Vlna tropických veder v Česku trvá od pondělka. Dnes ještě mohou teploty stoupat ke třicítce, v sobotu už se ale ochladí na 21 až 25 stupňů. O něco tepleji bude na Moravě a ve Slezsku. Celý příští týden pak má být deštivý, denní teploty spadnou na 15 až 20 stupňů.

Voda v přírodních nádržích Zlínského kraje je vhodná ke koupání

Lidé tak v těchto horkých dnech mohou k vodě vyrazit bez obav. Řekla to Magda Mezírková z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.

Hygienici zjistili pouze nižší průhlednost a přírodní znečištění ve slepém rameni řeky Moravy Pahrbek u Napajedel na Zlínsku. Zbylá koupaliště jsou podle Mezírkové zcela bez závad. Týká se to přehrady v Luhačovicích a Štěrkáče v Otrokovicích na Zlínsku, přehrad Horní Bečva a Bystřička i štěrkoviště v Novém Hrozenkově na Vsetínsku a také přírodního koupaliště Albatros v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku.

Hygienici začali letos zmíněné vodní plochy kontrolovat na konci května, zatím nezjistili žádné problémy. Z monitoringu byla pro letošní sezonu vyřazena nádrž Všemina na Zlínsku, důvodem je oprava havarijního stavu hráze, která by mohla ovlivnit výsledky vzorků. V minulých letech ale voda v tamní nádrži bývala vždy dobrá. Hygienici budou až do září odebírat z přírodních koupališť vzorky každé dva týdny.