Dnes v 16:00 ve Zlíně dosáhly hodnoty 94,8 a v Uherském Hradišti 112,5 mikrogramu na metr krychlový.

Denní koncentrace polétavého prachu se v kraji dostaly nad limit v noci na středu a stoupaly až do středečního večera. Na obou stanicích zjištěné hodnoty stejně jako dnes dvojnásobně překračovaly limit. Ve čtvrtek sice naměřené koncentrace klesly v Uherském Hradišti k 85 a ve Zlíně k 70 mikrogramům, dnes ale opět stoupaly. Podle meteorologů jsou příčinou zejména nepříznivé povětrnostní podmínky, fouká maximálně slabý vítr. Příliš by se to podle předpovědi počasí nemělo měnit ani v sobotu.

Zvyšují se také aktuální hodinové koncentrace polétavého prachu, které na obou stanicích místy i výrazně již třetí den překračují 100 mikrogramů. Dnes odpoledne v 16:00 bylo v Uherském Hradišti 119,5 a ve Zlíně ještě o něco více, 123 mikrogramů na metr krychlový.

Při zhoršení rozptylových podmínek by lidé měli snížit fyzickou námahu venku nebo pouze krátce větrat. Jelikož se na zvýšených hodnotách významně podílejí emise z automobilů, motoristé by měli zvážit nutnost každé jízdy. Děti, nemocní a starší lidé by měli omezit pobyt venku, ostatní sportování a pobyt v zakouřených prostorách. Vhodné je posilovat imunitu přísunem vitaminů.