Sníh zatím nezpůsobil výrazné komplikace v dopravě, nestalo se ani větší množství nehod.

„Od rána sněží a ještě bude. Není to ale žádná tragédie. Na úsecích ošetřovaných chemicky je vrstva sněhové kaše, ostatní převážně pluhujeme. Na místě je ale maximální opatrnost, pod čerstvým sněhem se mohou objevit ledové plotny," řekl ČTK Jaromír Kořistka ze Správy a údržby silnic Valašska.

Regionální tahy na Valašsku pokrývá dvou- až deseticentimetrová vrstva sněhu, nového připadlo asi pět centimetrů.

Rozbředlý nebo na menších a horských cestách i ujetý sníh pokryl i silnice v ostatních okresech Zlínského kraje. Podle policejní mluvčí Jany Macalíkové však v dopravě závažné problémy nezpůsobil. Hůře sjízdná byla místy zejména ráno a pro nákladní automobily pouze některá tradiční místa, jako jsou kopce pod hradem Buchlov či kopec Sirákov.

Hasiči podle mluvčího Libora Netopila vyjížděli do 14:00 pouze ke třem dopravním nehodám. Asi nejvážnější se stala mezi Ludkovicemi a Březůvkami na Zlínsku, kde byli podle Netopila zraněni dva lidé.

Další tři zraněné si vyžádal střet dvou aut u Zlechova na Slovácku, nehoda u Lužné na Vsetínsku se obešla bez zranění. Kromě toho se v kraji stalo několik drobnějších nehod, ke kterým záchranáři ani nevyjížděli.

S úklidem sněhové nadílky se potýkají také města.

„Máme nasazeno všechno, co je pojízdné. Přednostně zajišťujeme údržbu páteřních tahů a chodníků zajišťujících veřejnou dopravu a zásobování. Nemůžeme hned uklidit celý Zlín, protože pořád padá," řekl ČTK ředitel Technických služeb Zlín František Kostelník.

Podle výstrahy Českého hydrometeorolo­gického ústavu bude v regionu sněžit nepřetržitě až do úterního rána.

Napadnout má deset až 20 centimetrů sněhu. Nadílku nového sněhu na rozdíl od motoristů vítají provozovatelé lyžařských areálů, kterým pomůže otevřít nové sjezdovky, snowparky nebo dráhu pro snowtubing a vylepší také podmínky na běžeckých tratích.

Kroměřížsko

Silničáři mají v terénu všechny vozy, cesty jsou ale po sněhem

Cesty na Kroměřížsku pokrývá vrstva sněhu a dopravu komplikuje sněžení. V některých místech jsou silnice špatně sjízdné, větší auta mohou mít problémy v kopcích. Například v kopci za Roštínem směrem na Cetechovice uvízl před sedmou hodinou ráno kamion. Na odklizení sněhu a sjízdnosti vozovek pracují lidé ze Správy a údržby silnic Kroměřížska.

„Cesty začínají být pomalu sjízdné, ale počasí dělá problémy, sníh totiž stále připadává. I když cesty projede pluh nebo radlice, je po chvíli na místě zase další vrstva sněhu," vysvětlil dispečer ze Sús Kroměřížska.

Komplikace hlášeny z žádných míst zatím nemají, pro řidiče ale platí zvýšená opatrnost.

„Na údržbě intenzivně pracujeme, všechny vozy máme v terénu," dodal dispečer.

Slovácko 

Slovácko zasypal další sníh. Nejhorší situace byla ve Chřibech

Husté sněžení komplikovalo od nočních hodin z neděle na pondělí jízdu na silnicích Slovácka. Složitější situace byla na průtahu Chřiby, kde během několika hodin napadlo kolem deseti centimetrů sněhu. Informoval o tom ředitel Správy a údržby silnic Slovácka Rostislav Buchtík.

„Intenzivněji začalo sněžit v pondělí kolem páté hodiny ranní. Zhruba od půl osmé pak registrujeme problémy se sjízdností silnice I/50 ve Chřibech. Do tohoto úseku jsme speciálně nasadili tři sypače a tři traktory," uvedl v pondělí Rostislav Buchtít. V terénu na vozovkách Hradišťska a Brodska se podle něj nacházela veškerá dostupná technika silničářů, tedy 16 sypačů a řada traktorů.

„Silnice první třídy jsou převážně holé, s břečkou v kolejích. Na silnicích druhých a třetích tříd je nutné počítat s vrstvou sněhu krytou posypem. Nejhorší je situace v Chřibech, kde doposud napadlo skoro deset centimetrů sněhu. Počítáme s tím, že nás zasáhne další vlna sněžení. Řidiči na území celého regionu by měli jezdit s maximální opatrností," upozornil Rostislav Buchtík kolem pondělního odpoledne.

Smolné pondělí prožívalo hned několik účastníků silničního provozu na Slovácku. Nejhůře z něj zřejmě vyšla šestasedmdesátiletá řidička, která jela kolem půl jedenácté dopoledne po silnici I/50 od Buchlovic na Staré Město. U odbočky na Zlechov však seniorka nezvládla řízení a se svým Renaultem Twingo přejela do protisměru, kde se čelně střetla s vozidlem Audi A6.

„V něm cestovali dvaatřicetiletý muž a sedmadvacetiletá žena. Oba v důsledku kolize utrpěli lehká zranění. Řidičku renaultu však museli ze sevření vraku vystříhávat hasiči. Žena byla převezena do nemocnice s těžkými zraněními včetně zlomenin," informoval uherskohradišťský policejní mluvčí Aleš Mergental.

Dopoledne se stala nehoda také v Nezdenicích. Chodkyni tam na přechodu srazilo smykující auto. Zraněnou ženu odvezla sanitka do nemocnice. ⋌(pb, lap)

Valašsko

V terénu je dvanáct sypačů a osm traktorů s radlicemi

Dvanáct sypačů a osm traktorů s radlicemi je na Valašsku po celý den v terénu. Cesty prvních tříd pokrývá rozbředlá kaše, na vozovkách druhých a třetích tříd leží sníh. „Doporučujeme řidičům, aby byli při jízdě v následujících dnech opatrní, protože v některých úsecích je pod sněhem i led," varoval ředitel Správy údržby silnic (SÚS) Valašska Jaromír Kořistka.

Silničáři na Valašsku udržují celkem sto dvacet kilometrů silnic I. třídy. K tomu dalších 388 kilometrů silnic II. a III. třídy.

Podle náměstka SÚS Valašska Josefa Tomečky jsou nejnáročnější na zimní údržbu silnice směrem z Horní Bečvy na Slovensko, ze Střelné na Slovensko, z Rožnova přes Pindulu na Frenštát pod Radhoštěm a kopec Sirákov mezi Vsetínskem a Zlínskem.

Za uplynulou zimní sezonu cestáři utratili devadesát milionů korun. „Bylo to o něco méně než kolik nás stály tři předcházející zimy. Také stav vozovek nebyl na jaře tak špatný jako v jiných letech," poznamenal ředitel Ředitelství silnic Zlínského Kraje Bronislav Malý.