Návrh kolektivní smlouvy na letošní rok předaly za zaměstnance Baťovky odbory v závěru loňského roku. Mimo jiné požadovaly, aby jim zůstaly zachovány benefity z roku 2019, mezi které patřily takzvané sick days a vyrovnávací volna, které jim na letošek chtělo vedení nemocnice odebrat. Nově zaměstnanci požadovali navýšení mezd o 1500 korun, stejně, jako měli dostat i zaměstnanci fakultních nemocnic.

Minulou neděli poslaly odbory KNTB vedení Baťovy nemocnice návrh kolektivní smlouvy v podstatě ve stejném znění, jako na přelomu roku. Vedení nemocnice původně přistoupilo jen na zvýšení mezd, nakonec však přišlo s ústupky.

„Vedení nemocnice ustoupilo odborům v otázce sick days, vyrovnávacího volna a dodatkové dovolené, které zůstanou pro letošní rok zachovány v nezměněné podobě,“ uvedl za KNTB mluvčí Egon Havrlant.

ZOO Zlín se 27. dubna 2020 po šesti týdnech znovu otevřela pro veřejnost. Na snímku japonská zahrada Mu-Shin.
Areál zlínské zoo je opět otevřený, složité období však ještě zdaleka neskončilo

Ve prospěch zaměstnanců podle něj umožní také nemocnice stravování zaměstnancům na dohodu a rovněž už po třech hodinách práce, kdy dosud to bylo možné až po čtyřech odpracovaných hodinách.

„Mzdy zaměstnanců byly navýšeny už od prvního ledna letošního roku paušálně ve výši patnáct set korun na osobu při plném úvazku, do smlouvy doplníme pouze dovětek, že navýšení se netýká manažersky honorovaných pozic,“ doplnil Egon Havrlant s tím, že je třeba dořešit některé drobné změny v textu smlouvy.

„Jsme přesvědčení, že kolektivní vyjednávání ve zlínské nemocnici bychom mohli úspěšně uzavřít do konce dubna,“ potvrdil mluvčí.

„Jsme rádi, že vedení nemocnice na náš návrh přistoupilo, jen je nám líto, že se tuto informaci dovídáme z médií,“ uvedla za odbory KNTB Martina Hvozdenská.

Na snímku zleva Pavel Malý, Jaroslav Opluštil a Jiří Vašina.
Zachránili život sebevrahovi, kojenci už pomoci nešlo