„Naši zaměstnanci bohužel musejí i v létě nosit kalhoty, rukavice, ochranné brýle, popřípadě klapky na uši," uvedl tiskový mluvčí chemického závodu DEZA Valašské Meziříčí Jaroslav Obermajer.

Prevence proti tropickému počasí je v tomto případě velmi složitá. „Z bezpečnostních důvodů nemůžeme polevit na povinnosti nosit ochranný oděv," dodal Jaroslav Obermajer.

Kontrolují pitný režim zaměstnanců

Zaměstnancům ale prý ulehčují vedra, jak jen to jde. „Snažíme se o to, aby zaměstnanci měli četnější přestávky na směně a kontrolujeme jejich pitný režim," informoval Jaroslav Obermajer. Klimatizace a větrání ve firmě nejsou možné. Maximálně v kanceláři.

O nic jednodušší to nemají ani posunovači na dráze ve Zlínském kraji. Podle tiskové mluvčí Kateřiny Šubové i tady musejí dbát na přísný oděv, takzvaný dresscode. „Práce na dráze je velmi náročná. Pracovníci dráhy mají předepsané speciální kožené boty nebo kanady, protože pohyb v kolejišti vyžaduje pevnou a uzavřenou obuv," upozorňuje Šubová.

Dlouhé kalhoty, ochranná helma a reflexní vesta jsou také povinnou výbavou posunovače. Uzavřené nebo neprodyšné oblečení ovšem způsobuje množství kožních onemocnění. „Nejčastěji jsou to plísně v oblasti meziprstí nebo také bolestivé strupovité ekzémy," upozornila kroměřížská kožní lékařka Lenka Kunčáková.

Konkrétně posunovači mají oproti chemičce jistou výhodu. Nemusejí nosit ve vedrech nepromokavé pláště.

„V letních měsících povolujeme zaměstnancům košile a trička s krátkým rukávem. I ty však musejí být opatřeny reflexní vestou, jelikož pohyb v kolejišti je nebezpečný," dodala Šubová.

V kraji ovšem nalezneme i místa, kde jsou teploty díky horskému podnebí mírnější a přívětivější. Pracovníci sklárny Crystalex na Vsetínsku ovšem žádný rozdíl nevnímají. Ba naopak. Jedinou výhodou, kterou vidí jedna ze zaměstnankyň, je ta, že si mohou na sebe vzít cokoli. „Práce ve sklárnách je obtížná. Horko nás trápí celoročně. Ale v létě je to znát o trochu více," posteskla si zaměstnankyně Martina.

Kvůli pecím, kde se sklo taví, musí odvětrávání fungovat na sto procent. „Součástí vnitřních prostor je i odsávání a klimatizace. Bohužel při vysokých teplotách se vzduch v hale nesníží o potřebné stupně Celsia," dodavá Martina.

Pracoviště vybavují také ventilátory

Najdou se ale i světlé výjimky, kdy se i přes teplotní rekordy zaměstnanci tolik nepotí. V průběhu celého roku mají pracovníci společnosti Hamé Babice bílé ošacení a pokrývku hlavy. Zakázány jsou šperky a ozdoby z důvodu možné kontaminace výrobků cizími předměty. V létě se vše řeší operativně. „Ochlazování prostorů se snažíme zajistit, nicméně u technologií, jako je například sterilizace potravin při teplotách na 121 stupních, vysoké letní teploty mohou ovlivnit pracovní prostředí. Tam, kde je to možné, vybavujeme pracoviště mobilními ventilátory," informovala ředitelka marketingu Marcela Mitáčková.

Další alternativou jsou po- dle Mitáčkové i změny ve výrobním procesu, aby teplotní zátěž byla snesitelnější.

Nejpřívětivěji se podle krajského průzkumu jeví supermarkety. Zde jsou potraviny logicky náchylné ke zkáze, tudíž jistá opatření doléhají i na zaměstnance. Zaměstnanci mají pracovní oblečení pro různá roční období.

„V horkém počasí mohou mít na sobě pouze lehké firemní tričko s krátkým rukávem a kalhoty, případně sukni. Obuv může být otevřená a dle vlastní volby, pouze by měla být pevná," uvedla mluvčí Billy Gabriela Bechynská.

Někde klimatizaci mají, jinde ale ne

Podle ní není klimatizace v některých prodejnách nutná. „Každá filiálka je specifická, a proto také některé prodejny klimatizaci mají, jiné ne. Například prodejny v interiérech starších budov takové vybavení ani nepotřebují, protože prostředí je v nich celoročně příjemné," upozornila Bechynská.

Firmy a filiálky by tak mohl potěšit fakt, že s nadcházejícím týdnem se dočkáme mírného ochlazení a s ním i vytouženého deště.

Autor: Jakub Schmid