„Extrémní vedra ovlivnila počet našich zásahů," potvrdil Petr Olšan, mluvčí zlínských záchranářů. Podle něj stoupl počet výjezdů až o třetinu.

„Především se jednalo o zvýšený počet kolapsů a srdečních či mozkových příhod," upřesnil.

Možná i díky vyhlášenému zásahu o rozdělávání ohňů a vykonávání dalších rizikových činností se hasiči příliš činit nemuseli. Drtivá většina jejich zásahů nesouvisela s počasím. Když už jim byl lesní požár nahlášen, jednalo se o něco jiného.

„Kolegové ze Slavičína vyjížděli společně s několika jednotkami dobrovolníků k nahlášenému lesnímu požáru. Nakonec zjistili, že se jedná o opalování kabelů," vysvětlil Štefan Hrtús, zástupce tiskového mluvčího zlínských hasičů.

Pro někoho možná překvapivě nesvědčí současné počasí ani hospodským či pořadatelům festivalů. Lidé jsou u vody či doma ve stínu a letní zahrádky zejí přes den prázdnotou. Zaplní se až po setmění.

„Žádný extrém festivalům nesvědčí. Ani vedro ani déšť. Kvůli horku přišli lidé až navečer a nevypili toho tolik, jako když by přišli už odpoledne," potvrdil i pořadatel lužkovického pivního festivalu Radim Masařík. Podobně mluví i zaměstnanec jednoho z občerstvení u luhačovické přehrady

„Tyto teploty jsou na houby. Kdo by si při 20 stupních dal tři piva, si dá teď jedno nebo dvě, protože to na tom slunci leze rychle do hlavy. Taky jídla moc nejdou. Lidé nemají hlad. Ať už je zase normálně," přeje si Roman Dubský.