Aby taky ne. Právě tam se v sobotu 7. května konaly první farmářské trhy. Jejich tradice se tak ze zlínské části Štípa přesunula i do centra krajského města.

Trhy si nenechala o víkendu ujít řada lidí. Trhovci měli skutečně na pilno. Jejich stánky byly doslova v obležení. Každý si domů chtěl odnést nějakou tu domácí laskominu, jako třeba brynzu ze Slovenska. „Na večeři budou halušky. Máme je s celou rodinou rádi a dobrá brynza je základ,“ těšila se Pavla Klásková ze Zlína.

Řadu kuchyní tak při vaření nedělního oběda provoněly čerstvé bylinky a na stole se jako dezert objevil valašský frgál. „Dcera hrozně ráda používá čerstvou bazalku do kuchyně, takže když jsem ji tu viděla, musela jsem ji ji vzít. Přišli jsme sem původně ze zvědavosti, ale moc se mně tu líbí,“ pochvalovala si Marie Kudličková ze Zlína. To zlíňačka Monika Prudká se prý na trhy doslova těšila. „Moc tomu fandím. Chtěla jsem tu hlavně sehnat domácí med. Ten je podle mě daleko kvalitnější než někde kupovaný v supermarketu,“ sdělila Prudká. „A já jsem si zase přišel na pštrosí klobásky. Ty jsou prostě nejlepší,“ připojil se její manžel.

Právě o tuto netradiční specialitu byl mezi návštěvníky obrovský zájem. Na porci pštrosího guláše se stála dlouhá řada. Někteří se sice zprvu tvářili trochu nedůvěřivě, ale první sousto všechny pochybnosti rozehnalo. A šli si i na druhý nášup. A protože ke guláši patří i pivo, tak jej mnozí mohli zapít třeba tím z konopí.