Během dvou let putuje toto celorepublikové ocenění do Zlínského kraje už podruhé. V roce 2016 ji získala Kašava na Zlínsku.
Dolní Němčí zvítězilo letos v soutěži podle organizátorů zcela zaslouženě.

"Kdybych měla vyjmenovávat všechnu jejich občanskou vybavenost, asi bychom tady byli hodně dlouho. Zkrátím, to tedy. Kromě střední a vysoké školy, mají v Dolním Němčí všechno," usmála se průvodkyně slavnostního odpoledne a tajemnice soutěže Vesnice roku Miroslava Tichá.

Podle starosty Dolního Němčí Františka Hajdůcha stojí za titulem práce všech obyvatel třítisícové vesnice.

"Podíleli se na veřejných akcích v obci. Je to jejich pracovitost a ochota, pomáhat jeden druhému," poznamenal František Hajdůch. Cesta za titulem však podle něj nebyla vůbec jednoduchá.

Na krátkou návštěvu Uherského Hradiště se vydala v pátek 14. září první novodobobá československá miss Ivana Christová. Společně s místním majitelem módního salónu Robertem Kohelem pak uskutečnila krátkou debatu v Kafé uprostřed.
Ivana Christová o módě v Hradišti: Ornamenty jsou teď IN

"Po vítězství v krajském kole jsme si uvědomili, co všechno nás ještě čeká," prozradil starosta vítězné obce.

Přesto štěstí, radost, dojetí, zpěv, i vůně slivovice byla v tu chvíli cítit doslova všude kolem pódia na luhačovické kolonádě.

"Nádherný zážitek," popsala atmosféru vítězných okamžiků Dolněmčanka Marie Šimčíková. Stěží hledal slova také šéfredaktor Slováckého deníku Pavel Bohun, jenž z Dolního Němčí také pochází.

"Cítil jsem obrovskou radost i trochu dojetí, když jsem se o vítězství Dolního Němčí v celostátním finále Vesnice roku dozvěděl, jsem za to moc rád," okomentoval úspěch své rodné vesnice.

Zdroj: DENÍK/Jana Zavadilová

Vesnicí roku 2018 v České republice se zpráva o zisku titulu roznesla rychlostí blesku. Starosta František Hajdůch nechal ve všech šesti místních hospůdkách okamžitě čepovat 100 piv zdarma.

"Luhačovice jsou moc hezké, vyrazili jsme sem sice jen jedním autobusem, ale to nevadí, ty více než čtyři hodiny co jsme sem jeli, byly bezva, dobře jsme se bavili," řekl Deníku Jiří M. z Cítova, vesnice, která se letos pyšní středočeským krajským titulem Vesnice roku.

Na druhém místě se ve finále soutěže Vesnice roku 2018 umístil Šumvald z kraje Olomouckého a na třetím Nový Kostel, který leží v Karlovarském kraji. Nejlepší koláče pak pečou v obci Hrušky z Jihomoravského kraje a Cenu veřejnosti získalo Dolní Němčí.

Lávka Všezvěd v Uherském Brodě
Brodská radnice slavnostně otevře lávku Všezvěd. Už v pondělí

Zlatou stuhu Vesnice roku Zlínského kraje v minulosti vyhrálo doposud sedm obcí z okresu Uherské Hradiště. V roce 2003 to byla Nivnice, o dva roky později Modrá, v roce 2007 Suchá Loz, v roce 2011 Komňa, v roce 2015 Babice, v roce 2017 Slavkov a letos Dolní Němčí.

Z těchto sedmi vesnic se celostátním vítězem stala kromě Dolního Němčí pouze Komňa. Suchá Loz a Slavkov pak obsadily v celostátním finále soutěže třetí místa.

Vítěz celostátního kola Vesnice roku postupuje do soutěže o Evropskou cenu obnovy vesnice, kterou pořádá Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice.