„Nejvíce se mi líbí bojovka, letadla," řekl Deníku Miroslav Florián ze Slavkova u Brna, který si zrovna prohlížel modely. Ale vyrobit si nějaký sám doma? To jej prý nikdy nelákalo.

„Sem tam něco polepím, ale stavět je, to ne," doplnil Miroslav Florián. Do Slavičína se prý vydal proto, že tam, kde žije, se prý příliš akcí nekoná.

Podle ředitele soutěže Martina Procházky se ovšem na letošním ročníku sešlo méně modelů než v minulém ročníku.Modelářská soutěž pod záštitou Svazu letců ČR v sále sokolovny ve Slavičíně

„Mladší kategorie je bez problémů, stejně tak ta starší. Junioři, což jsou mladí od šestnácti do osmnácti let, jsou ale problém. U nich je to boj s počítačem či hospodou. Vystavují tady pouze dva či tři modely," posteskl si Martin Procházka.

Modelářská soutěžní výstava plastikových a papírových modelů nabídla k vidění výrobky od nejmladších žáků až po seniory. Porota nicméně ohodnotila pouze modely žáků.

„Seniorské výrobky tu dáváme spíše do počtu, aby inspirovaly děti ke tvorbě," vysvětlil Martin Procházka.

Koho modely nezaujaly či je nevyhledává, mohl využít bohatého doprovodného programu. Ten nabídl možnost nákupu modelů a modelářských potřeb, modelářskou burzu, ukázku RC modelů, zbraní a vojenské techniky Armyparku Slavičín.

„Kluci, co se věnují vojenské historii, přivezli dobové tábory, a to ruské, německé a americké. Také jsme tu měli airsoftovou laserovou střelnici. Na balkoně v sále Sokolovny byla nainstalována výstava československých válečných vojáků v zahraničí," přiblížil Martin Procházka.

Na modelářskou soutěž se přišel podívat také Ivo Ovčáček ze Slavičína se svým synem. „Hlavně vojenské modely a věci jsou hodně zajímavé," řekl Ivo Ovčáček.