„Jakub Roubalík je můj bývalý svěřenec a je velmi silný šachista. Momentálně hraje za Duras Brno extraligu,“ říká Rostislav Svoboda, organizátor mistrovství. Jak sám Jakub Roubalík přiznal, simultánka pro něj byla spíše zábava. Díky praxi, kterou má již za sebou, se nemusel na hru více připravovat.

„Kubu znám a tady to má opravdu těžké. Hraje několik partií zaráz, proto jsem si v téhle hře docela věřil,“ říká Jakub Krejča, který dokázal svou partii vyhrát.

Doprovodný program, který organizátoři pro účastníky mistrovství zajišťují, je rozsáhlý. Jedna skupina byla na exkurzi v Baťové vile, jiní si prohlédli ZOO Lešná a část si šla odpočinout do bazénu. Ti, kteří si chtěli zahrát simultánku, obsadili čtrnáct šachovnic. Jakmile někdo skončil, vystřídal ho další hráč.

Na Mistrovství České republiky přijeli z každého kraje dvě družstva. Dohromady se účastní kolem 400 hráčů, kteří bojují o titul mistra. Lákadlem jsou však i ceny, které vítězové získají. „Vítězné středoškolské družstvo získá stipendium, pokud bude studovat na Univerzitě Tomáše Bati. Ta zprostředkuje 50 tisíc korun každému členovi týmu do prvního ročníku,“ říká Rostislav Svoboda.

Autorka: Karolína Machů 

Simultánka neboli simultánní partie je exhibiční vystoupení šachisty, který hraje na dvou a více šachovnicích proti více hráčům současně.

Zastupitelstvo Zlínského kraje 17.6.2019. Jiří Čunek.
Hejtman překročil Rubikon, říkají Soukromníci a zvažují žalobu k Ústavnímu soudu
Ilustrační foto
Poničenou Okružní přes léto opraví, za provozu