I když byla trať vedoucí sluncem rozpáleným centrem Zlína pro účastníky náročná, závodníci si běh pochvalovali.

"Krizi jsem měla v areálu Svitu, ale teď se cítím skvěle," sdělila v cíli houslistka a učitelka na ZUŠ Jižní Svahy Petra Macková.

Z večerní róby do tenisek

Ještě v pátek večer hrála na třebíčském zámeckém nádvoří s Václavem Hudečkem a Zlínskou filharmonií pod taktovkou Tomáše Braunera, v sobotu obula běžecké boty a stoupla si na start desetikilometrové trati.

"Běhám pro radost. Poslední měsíc jsem běhala s myšlenkou, že bych to mohla zkusit," přiblížila Petra Macková, která ve své kategorii doběhla patnáctá.

Herci běžci

Na trať se vydali také herci Městského divadla Zlín i se svým šéfem Petrem Michálkem.

"Běhám teprve tři roky. Hledal jsem místo, kde budu sám a kde si během krátké chvíle odpočinu," vysvětlil, co ho k běhání přivedlo.

Letos na začátku května stál na startu maratonu a podal obdivuhodný výkon.

"Teď jsem si dal jen desítku," uvedl.

"Tedy 10 km, ne pivo," přidal se smíchem a bylo z toho krásné třinácté místo v kategorii 40+.

Na desetikilometrovou trasu letos opět vyběhl i herec Luděk Randár, aby ve své kategorii znovu vystoupal na stupínek nejvyšší. Dokonce si vylepšil svůj osobní čas o celé tři minuty.

Neztratili se ani další borci z divadelní branže: herec Matěj Štrunc nebo hostující herec divadla Richard Velísek.

Rekordní počet běžců

Na půlmaraton, deset kilometrů a štafetu se letos přihlásil rekordní počet sportovních nadšenců.

"Běželo více než 1600 běžců," komentoval prezident festivalu Čestmír Vančura, který závod výstřelem odstartoval.

Rodinný běh na 1400 metrů odkazující na tradici baťovských běhů z první poloviny 20. století pak přilákal neskutečný počet šesti set malých i velkých běžců.

Trať nakonec nejlépe sedla ukrajinskému běžci Pavlu Veretskemu, který se do závodu přihlásil na poslední chvíli a již potřetí v historii festivalového půlmaratonu závod vyhrál.

Nejrychlejší ženou půlmaratonu se stala jeho krajanka Valentyna Kiliarksa. Závod úspěšně dokončilo více než 1500 závodníků.