Nadále tak platí, že v centru města dojde k úplnému zákazu výherních automatů a dalších zařízení tohoto typu v první polovině roku 2015, tedy po uplynutí tříletého tzv. přechodného období.

Právě nutností dodržet tzv. přechodné období, které stanovila novela loterijního zákona, se zabýval Ústavní soud, a sporný paragraf na návrh Klatov zrušil. V praxi to znamená, že města a obce můžou videoloterijní terminály vykázat ze svého území s okamžitou platností a nemusejí dodržovat přechodné období.

Zlín se k podobnému kroku nechystá.

„Ctíme dohodu, kterou jsme uzavřeli s podnikateli z tohoto oboru. Ti počítají s tím, že budou mít až do konce roku 2014 čas připravit se na nové podmínky, které nový loterijní zákon stanovil. Připravit je o něj by od nás nebylo seriózní," vysvětlil náměstek primátora Ondřej Běták, který se problematikou loterií zabývá a podílel se na tvorbě současné obecně závazné vyhlášky.

Spoluautorem této vyhlášky je i opoziční zastupitel Marian Lehocký. Také on souhlasí s tím, že radnice dodrží původně dohodnuté tzv. přechodné období.

„Podařilo se nám nastavit určitou rovnováhu a ta je myslím akceptovatelná pro všechny. Pokud to není nezbytné, považoval bych za docela neúčelné do těchto vztahů neustále hyperaktivně zasahovat," konstatoval.

K případným zásahům do vyhlášky by město přikročilo tehdy, pokud by podnikatelé v oblasti loterií a jiných podobných her přestali respektovat uzavřené dohody. „V tuto chvíli se tak ale neděje," uvedl Ondřej Běták.

K loteriím a jiným podobným hrám má současné vedení radnice neměnný přístup. Tento druh podnikání hodlá po roce 2015 vymýtit z centra Zlína, které se dá ohraničit ulicemi Štefánikova, Dlouhá, Zarámí, Vodní a Gahurova. Ve zbývajících částech budou herny po uplynutí přechodného období fungovat jen na základě výjimek. (poh)