V lyžařském středisku Pustevny ve čtvrtek fungovaly tři vleky. Provozovatelé ale slibují, že o víkendu bude v provozu většina střediska. „Přírodního sněhu je na Pustevnách do dvaceti centimetrů, na sjezdovkách s umělým zasněžováním je včetně technického sněhu pokrývka přibližně padesát centimetrů,“ přiblížil ve čtvrtek odpoledne Jan Mikeska z klubu Skialpin.

Milovníci lyžování budou moci o víkendu využít vleky Lokomotiva, Pod Šumnou, Velkou a Malou sjezdovku i dětský provazový vlek. „Upraveny budou také veškeré běžecké tratě,“ doplnil Mikeska.

Příznivé podmínky pro lyžaře hlásí také Soláň. O víkendu zde budou jezdit všechny čtyři vleky ve ski areálu Soláň-Sedlo a další tři u chaty Soláňka. „Věřím, že sněhové podmínky se během pátku ještě zlepší, prozatím je na Soláni do třiceti centimetrů přírodního sněhu. Takže na sjezdovkách převládá sníh technický,“ řekl provozovatel Marek Cimala.

Dvacet centimetrů přírodního sněhu je také v Karolince. „V pátek zprovozníme celou zdejší sjezdovku, na které je nyní sněhová pokrývka od třiceti do šedesáti centimetrů,“ doplnil Cimala.

Pokud nezklame počasí, zkrátka zřejmě nepřijdou ani běžkaři. „V sobotu ráno chceme upravit hřebenovku ze Soláně na Bumbálku, musí ale připadnout ještě alespoň deset centimetrů nového sněhu,“ přiblížil Cimala.

Za požitkem z jízdy na lyžích mohou lidé vyrazit také na sjezdovku u horské chaty na Vsackém Cábu. „Sněhová pokrývka dosahuje výšky přibližně třiceti centimetrů. V provozu je malý i velký vlek,“ informoval Igor Levč z chaty Cáb.

Z Cábu včera také s rolbou vyrazil Lubomír Střelec, který chtěl upravit stopu pro běžkaře na hřebeni Vsetínských vrchů až po Soláň. „Až do cíle jsem nakonec nedorazil, na hřebeni je totiž stále málo sněhu, chybí ještě alespoň deset centimetrů. Cestu navíc blokovaly dva spadené stromy, které bylo třeba odstranit,“ popsal Střelec. Běžkaři se podle něj po hřebeni projet mohou, musí se však prozatím obejít bez upravené stopy.

Pěkné lyžování nabízí Kasárna. Podle Františka Katolického z tamního hotelu Fran je na Kasárnách ke čtyřem desítkám přírodního sněhu. „Navíc pořád padá, takže ho ještě přibude. Sjezdovky jsou také uměle dosněžovány,“ zhodnotil Katolický.

Lyžovat se bude také na dalších místech na Valašsku. Od třiceti do osmdesáti centimetrů přírodního a technického sněhu nabízí například ski areál U Sachovy studánky v Horní Bečvě. V provozu jsou zde všechny vleky.

Pětapadesát centimetrů přírodního a technického upraveného sněhu a ideální podmínky hlásí také lyžařské středisko Búřov ve Valašské Bystřici.