„Z šestadvaceti vybraných potravinářských výrobků nakoupíme 14 (v tabulce uvedeny červeně, pozn. red.) ve Zlínském kraji dráž, než je průměr za celou republiku. Například za jakostní víno bílé zaplatíme o 15,48 Kč více, naopak máslo čerstvé stojí v průměru o 4,18 Kč méně," uvedla vedoucí oddělení informačních služeb Krajské správy ČSÚ ve Zlíně Leona Tolarová. Průměrné ceny ve všech krajích i za celou ČR statistici zjišťují každý měsíc.

„V každém okrese máme jednu pracovnici, která se přímo věnuje cenám, obchází prodejny a ceny monitoruje," uvedla ředitelka Českého statistického úřadu ve Zlínském kraji Hana Hruboňová.

Pracovnice ČSÚ ceny porovnávají u stejných výrobků vždy ve třech prodejnách.

„Zjišťují se ceny výrobků, které obyvatelstvo běžně nakupuje (nejžádanější), tedy výrobky běžného provedení, zboží tuzemské výroby i z dovozu, nepotravinářské zboží prodávané i v doprodejových akcích velkého rozsahu ve vybrané prodejně. Nikoliv partiové nebo jinak znehodnocené nebo výprodej před likvidací prodejny, rovněž se nešetří zvýhodněné ceny výrobků typu „2+1 zdarma". To znamená, že se zjišťují ceny za jakostní zboží (u ovoce a zeleniny I. jakosti)," vysvětlila vedoucí oddělení informačních služeb krajské pobočky ČSÚ Leona Tolarová.

Zdroj: Deník/Tomáš Patrick Hyánek

Pracovnice statistického úřadu ceny zjišťují ve vybraných prodejnách po dohodě s majitelem. „Jde tedy o významná centra prodeje či poskytování služeb pro obyvatele v okrese, tzn., že jsou mezi nimi zařazeny i hypermarkety a supermarkety a též asijští prodejci v kamenných obchodech, nikoliv však na volných tržištích," vysvětlila Leona Tolarová.

NA OLOMOUCKU I O DVACET KORUN LEVNĚJI

Z posledního červencového šetření ČSÚ o cenách potravin z 12. července vyplynulo například, že ve Zlínském kraji se jakostní víno prodává za nejvyšší zprůměrované ceny v ČR. Například hned v sousedním Olomouckém kraji při jeho nákupu ušetříte více než dvacet korun.

„To mě docela překvapuje. Možná to bude tím, že je ve Zlínském kraji hodně vinic a vinařů, a tak nemají důvod kupovat, když mají vlastní," usmála se Petra Zrnková ze Zlína. „Na Slovácku to máte samou vinici. Ke známým tam na dobré vínko také jezdíme. A na Valašsku – proč by kupovali víno, tam mají slivovici," dodala s úsměvem Zrnková.