„Je to něco šíleného, strašného. Nemít poslední tři týdny do porodu, asi začnu být hodně nervózní a situaci budu nějak řešit," bojí se například Alena Konečná z Otrokovic.

„I když vlastně není co řešit," uznává. „Lidé pořád cestují letadlem, vozí kufry, kde se tak komáři mohou vyskytnout, včetně zavazadlových prostor. Není vyloučené, že se sem k nám nemohou dostat," míní Alena Konečná.

Strach má i těhotná Kateřina Karolová ze Zádveřic.

„Dění kolem toho sleduji, přečetla jsem si k tomu už spoustu. Vím, že se už přenáší i pohlavním stykem. Rizikové období pro těhotné je prý první trimestr, což už mám naštěstí za sebou, ale i tak se bojím. Doufám, že se už nic nestane a případů nebude přibývat," věří Kateřina Karolová.

Prozatím ale důvod k panice není, což zdůrazňuje například zlínský gynekolog Ivo Gergel. „Opravdu není důvod k obavám, samozřejmě mimo osoby, které cestovaly do rizikových oblastí," zdůrazňuje gynekolog.

Nastiňuje také, jaké problémy by nákaza mohla způsobit plodu v lůně matky.

„Je podezření, že způsobuje poškození mozku plodu. Je celá škála příznaků, ale tím základním znakem je menší hlava dítěte. V důsledku zhoršeného vývoje mozku může mít dítě nejrůznější důsledky intelektové či pohybové," dodává lékař.

Mezi základní příznaky onemocnění patří podle Hany Tkadlecové z krajské hygienické stanice zvýšená teplota, bolesti kloubů s možnými otoky, vyrážka šířící se z tváře na tělo, zánět spojivek, případně nespecifické příznaky jako bolesti hlavy, svalů, slabost.

„V zemích s výskytem onemocnění je třeba se chránit před poštípáním komárem. V Česku se tento typ komára (Aedes aegypti a Aedes albopictus) nevyskytuje. Takže nyní je možný pouze import ze zemí výskytu, stejně jako je tomu u malárie či horečky dengue," popisuje.

„Další šíření v našich podmínkách je vzhledem k nepřítomnosti hlavního přenašeče nepravděpodobný," upozorňuje Hana Tkadlecová.

V případě propuknutí epidemie v kraji jsou na ni teoreticky připraveni. „Je zajištěna laboratoř a vyšetřovací metody pro průkaz viru či protilátek. S tímto postupem budou v nejbližších dnech seznámeni kliničtí lékaři, kteří se mohou s nákazou ve své praxi setkat," podotýká hygienička.

Zdůrazňuje však, že se nejedná o vysoce nebezpečnou nákazu.

„Postupovali bychom stejně jako například u horečky dengue. Infekci při lehkém průběhu lze léčit i doma. Dovoluji si upozornit, že se zatím nepodařilo jednoznačně prokázat ani příčinnou souvislost mezi infekcí virem Zika a mikrocefalií u novorozenců infikovaných matek, kdy se dítě rovněž kvůli zmenšenému mozku narodí se zdeformovanou hlavou," dodává.

Důvod k obavám nevidí ani entomolog Miloš Černý z Halenkovic. Pokud by se sem komáři dostali například letadlem, není prý šance, že by přežili.

„Nemohou tu vegetovat, nebyli by schopni tady pravděpodobně přežít. Jsou to teplomilnější druhy. Máme odlišné klimatické podmínky než v Jižní Americe," konstatuje entomolog.