„Policejní verze byla taková, že do kříže najel neznámý pachatel po novoroční veselici. Pískovcový kříž se poté převrátil a rozlomil,“ připomněl starosta Fryštáku Lubomír Doležel a zdůraznil, že o nijak výjimečnou a vzácnou historickou památku nešlo. I přesto se však město rozhodlo nechat kříž opravit. Je s ním totiž už několik desítek let spjat život mnoha vítovských obyvatel.

„Kříž míjela vojska, která táhla kdysi krajem. V minulosti mohl být i místem mnoha milostných dostaveníček. Až do konce sedmdesátých let jsme se u kříže také loučívali se svými zesnulými,“ vzpomínal Radek Slováček z Fryštáku. „Lidé by měli mít všechny takové památníky a boží muka v úctě a neměli by dopustit, aby je zničil čas nebo ruce vandalů,“ dodal.

Že jsou Vítovští na svůj kříž hrdí, dokazuje i skutečnost, že se jich slavnostního odhalení spojeného s bohoslužbou zúčastnily davy. „Troufám si říci, že z každé rodiny přišel alespoň jeden člen,“ myslí si starosta. Na akci nechyběl ani kronikář Fryštáku Česlav Zapletal. „Kříž pochází z roku 1841. Tehdy vyrostl na kraji obce jako hraniční. V roce 1907 byl opravený a poté, co byl před několika měsíci poškozen, se nyní dočkal nové podoby podruhé,“ shrnul historii památky Zapletal. „Kříž má pro Vítovou stále velký význam, i když kvůli postupující zástavbě už nemá hraniční funkci, ale nachází se ve středu obce,“ dodal.