„Připravuje se schválení pracovní komise, která by se měla zabývat rozčleněním MPZ na různě historicky cenné oblasti. V rámci těchto zón by pak komise prošla i jednotlivé nemovitosti a ohodnotila je na podobném principu. Jiná pravidla by tak platila například pro zámek, kostel, sokolovnu, staré selské usedlosti nebo nemocnici a jiná pro panelové domy a novější objekty,“ vysvětlila starostka Vizovic Alena Hanáková. Dodala, že pokud se povede komisi ustanovit do konce června, letos na podzim už by měla začít fungovat.

MZP v historické části města vznikla v roce 1995 a stala se terčem kritiky řady obyvatel. V únoru letošního roku proti postupu památkářů vznikla i petice, která požadovala zrušení zóny. Jejím iniciátorem se stal Zdeněk Mikula, který chce v Krňovské ulici blízko hranice památkové zóny začít stavět dům, a Evžen Klesla. Ten v blízkosti centra stavení rekonstruuje.

„Nejsem proti památkové zóně, ale proti tomu, jak byla kdysi vymezena,“ řekl Mikula. Jako příklad uvedl Sadovou ulici, v níž bydlí. „Čtyři z řady domů, které mají asi pětadvacet let, jsou v zóně zahrnuty, ale ty další směrem od centra tam už nejsou,“ kroutil hlavou.

Zmínil také sídliště Růžová, kde jsou do památkové zóny zahrnuty i paneláky. Protestní listinu podepsalo přes dvě stě lidí. Ti by se podle Mikuly spokojili i s tím, kdyby byly chráněny pouze historicky hodnotné objekty. Za stávající situace si obyvatelé MPZ totiž nemohou například ani pořídit plastová okna. Musejí kupovat dražší dřevěná.