Při této příležitosti se majitelka domu Jarmila Semeráková svěřila místostarostce Vizovic Aleně Hanákové o velkém přání jejího zesnulého syna, aby domek zůstal zachován v nezměněné podobě i do budoucna. A protože Vizovicím chyběly prostory pro muzeum vizovického pečiva, dohoda byla na světě.

„To byl počátek jednání, která loni v červnu vyvrcholila podpisem darovací smlouvy mezi městem a paní Semerákovou. Vizovice se tak staly bohatší o kouzelnou kulturní památku, která bude sloužit k zachycení části historie města. Jsem velmi ráda a děkuji za to, že zastupitelé města souhlasili s přijetím tohoto mimořádného daru,“ přiblížila místostarostka.

První narozené hříbě v hřebčíně Napajedla. Na snímku matka  klisna Whitney Risk a Martina Benková.
První hříbě letošního roku v napajedelském hřebčíně je na světě

Muzeum by se mělo otevřít už v tomto roce, náklady na něj vyjdou vizovickou pokladnu řádově v desetitisících korun.

„Že si vizovické pečivo zaslouží své muzeum, víme řadu let. Nicméně až teprve náhoda může za to, že se přání proměnilo v realitu,“ doplnila místostarostka Vizovic.

„Kromě samotných ukázek tohoto unikátního lidového umění nebude chybět ani několik panelů, které návštěvníkům přiblíží nejen vznik, historii či význam pečiva, ale i jeho šikovné pekaře a pekařky. Místnost doplní cimbál i ukázky ženského a mužského kroje,“ popsala Gabriela Netopilová, mluvčí města.

Milovníci světoznámého drobného pečiva z Vizovic budou také podle ní v tomto domě obdivovat i nábytek, který stylově odpovídá počátku minulého století. Pro získání dalších předmětů se město Vizovice hodlá obrátit i na místní obyvatele či si je zapůjčit od Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

„Stěny pak ozdobí panely se vzpomínkami majitelky domu a dobové fotografie ze života v domě i života obyvatel Vizovic na počátku 20. století,“ řekla. 

Vizualizace budoucí podoby tržiště Pod Kaštany ve Zlíně
Tržiště Pod Kaštany se změní. Místo tam najde i kultura

Unikátní nejedlé vizovické pečivo má charakteristické znaky a vyniká přesně vyhraněnou specifičností:

▸jednotlivé druhy měly speciální význam
▸holubička byla symbolem lásky a klidu v rodině, žába byla ochránkyně čisté vody, ryba značila mlčenlivost, kohoutek byl symbolem mužnosti, ježek dokázal z domu vypíchat všechny nemoci
▸těsto se vyrábí z půl kila hladké mouky a 2 dcl studené vody, musí se dobře propracovat, aby bylo hladké a tvárné.
▸za pomoci rukou, nože, nůžek, pinzety a dalších pomůcek se tvaruje nejčastěji do tvarů zvířátek
▸vytvarované figurky se následně nechají oschnout, potřou se vajíčkem a dají se péct při mírné teplotě až pět hodin
Zdroj: město Vizovice