Ovšem nikoli dojetí, ale spíše utrpení. 

„Nejhůř se cítím po ránu. Slzí mi oči, kýchám, teče miz nosu," stěžuje si na příznaky jarní pylové alergie, Ondřej Slavík ze Zlína. „Nemůžu se dočkat, až začne pršet. Když zaprší, cítím se hned mnohem lépe, tvrdí pan Slavík. Naopak nejhůře mu je, když musí sednout za volat svého auta.

„Na slunci přivírám oči. Ostré světlo mi nedělá dobře. Kvůli alergii mám oči hrozně přecitlivělé. Často téměř nevidím přes slzy, uzavírá výčet svých potíží pan Slavík. Sennou rýmou nebo také alergií na pyl u nás trpí téměř 20 % populace.

„Pyly kvetoucích stromů a některých květin jsou čím dál více agresivní kvůli zplodinám z výfukových plynů a lidé je hůře snášejí," objasňuje důvody rostoucího počtu alergiků doktorka Marie Dolečková, která se na problematiku alergií specializuje.

Tento rok je podle ní alergiků daleko více než bývá obvyklé. „Kvůli dlouhé zimě všechny alergeny začaly kvést v rychlém sledu po sobě. Proto i lidé, kterým se otevřené příznaky alergie několik let vyhýbaly, mají dnes potíže," vysvětluje doktorka, která má v posledních týdnech plné ruce práce.

„Denně k nám do ordinace přicházejí desítky pacientů s příznaky zvýšené dráždivosti z pylů," popsala aktuální situaci ve své čekárně doktorka. Jediným účinným pomocníkem při zvládání alergie jsou léky, které jsou sice většinou volně dostupné v lékárnách, podle lékařů, ale nemusejí být vždy stoprocentně účinné. Vyplatí se proto, zajít k lékaři a medikamenty si nechat předepsat. Ušetříte tak řádově stokoruny. S užíváním léků je třeba začít s dostatečným předstihem, ještě před vypuknutím pylové sezóny a dodržovat jeho doporučené dávkování.

Kromě potahovaných tabletek je možné k uklidnění nosních sliznic používat nosní spreje či vakcíny v injekční formě. Léky ale neslouží k vyléčení alergie, ale pouze ke zmírnění příznaků.

V poslední době se mluví i o alternativních metodách léčení alergií pomocí bylinek. Alergologové, které Deník oslovil však experimentování s přírodními léčivy nedoporučují.

„Bylinky mohou pomoci při celkové detoxikaci organismu, ale na utlumení alergie nemají žádný vliv. Naopak mohou k rozvoji alergie negativně přispět," varuje alergolog Libor Blaťák.

Proti slzení očí pomáhají sluneční brýle a pravidelné mytí obličeje i sprchování. Pyl ulpívá ve vlasech i na oblečení a dostane se často i pod oděv. Není dobré ani příliš větrat. Otevírat okno není vhodné zejména v odpoledních a večerních hodinách a při větrném počasí.

„Nevhodnější dobou pro vycházky a větrání je odpoledne zhruba do třetí hodiny. Alergikům prospívá i deštivé počasí, kdy pyly nelétají vzduchem a okvětní lístky stromů a květů jsou uzavřené. Kouření naopak symptomy alergie na pyl zhoršuje," vyjmenovává sestra ze zlínské alergologické ambulance Lýdie Holcová.

Pro vznik alergií mohou být zásadní i genetické dispozice jedince. Pokud oba rodiče jsou alergici, je pravděpodobnost, že jejich dítě taktéž bude nějakou formou alergie trpět až šedesát procent.