„Na Pahrbku je také nižší průhlednost. Uvidíme, co udělají další dny," podotkla hygienička, která tam nedoporučuje koupání dětem, seniorům či lidem s alergiemi nebo oslabeným imunitním systémem.

Bouřky a déšť v posledních dnech se projevily zejména na Vsetínsku, kde se zhoršila kvalita vody ve vodní nádrži Horní Bečva. „Je tam horší průhlednost a mikrobiologické znečištění dané intenzivními dešti a spláchnutím z polí či chatových oblastí," řekla Javoříková.

Hygienici tam nyní kvalitu vody označili jako zhoršenou, doporučují, aby se lidé po vykoupání osprchovali. V zakalené vodě podle Javoříkové také plavaly větve. Hygienici odebrali z nádrže vzorky, výsledky by měli mít v pondělí, kdy se ukáže, zda šlo o dočasné zhoršení kvality vody nebo dlouhodobější.

Voda v přehradě v Luhačovicích na Zlínsku je vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi, je tam jen vyšší koncentrace chlorofylu. V ostatních přírodních nádržích Zlínského kraje je voda vhodná ke koupání, problémy nenašli hygienici v přehradě Bystřička a Novém Hrozenkově na Vsetínsku, Štěrkovišti v Otrokovicích na Zlínsku a přírodním koupališti v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku. Vodu v nádrži ve Všemině na Zlínsku nyní hygienici nekontrolovali, dělají tak jen jedenkrát měsíčně.

Hygienici letos začali kontrolovat přírodní koupaliště ve Zlínském kraji v polovině května. Vzorky z nich budou odebírat až do konce letních prázdnin každé dva týdny. Informace o kvalitě vody lidé najdou i ve vitrínách u každého z nich.