Připlatí si více než 50 korun ročně

„Nová cena vodného a stočného tak zvýší, při odhadované průměrné spotřebě 85 litrů na osobu a den, náklady jednotlivého odběratele o 52 korun za rok, tedy o jednu korunu za týden," uvedla Bártová. Denní úhrada za spotřebu vody se podle ní odhaduje na 7,30 koruny na osobu.

O míru inflace se zvýší cena vodného a stočného také na Vsetínsku. Společnost Vodovody a kanalizace (VaK) Vsetín navýší od ledna ceny o 1,9 procenta z 64,60 koruny na 65,80 koruny za metr krychlový vody. S DPH bude činit cena 75,67 koruny.

Aktuální cena vodného a stočného na Vsetínsku se pohybuje v republikovém průměru. „Příští rok se bude cena ve Zlínském kraji pohybovat nad 70 korunami za kubík. Vyšší ceny budou už tradičně v českých krajích," uvedla ekonomická náměstkyně VaK Vsetín Miroslava Vaculíková.

Spotřeba vody na Vsetínsku klesla

Spotřeba vody na Vsetínsku klesla v posledních dvou letech pod hodnotu 81,7 litru na osobu a den. Je to o 1,4 litru méně než v roce 2011. Přitom 90 litrů se považuje za hygienické minimum. „Svoji roli ve snížené spotřebě určitě sehrává i současná ekonomická situace, která se projevuje ve snížení výroby odběratelů, a tedy i menší potřebě pitné vody a čištění vod odpadních," uvedl ředitel VaK Vsetín Michal Korabík.