„Od pondělí 21. prosince jsem rozhodl o posílení úkolového uskupení AČR ve Vrběticích o 30 příslušníků 15. ženijního pluku s potřebným zabezpečením, jejichž úkolem je provedení asanace jednotlivých úseků prostoru původního oplocení a vytyčení linie nového dočasného oplocení. Oplocení bude realizováno tak, aby byla zajištěna bezpečnost obyvatel okolních obcí a zamezena možnost přístupu veřejnosti nejen do areálu skladu, ale dočasně i do oblastí, ve kterých přetrvává na základě rozhodnutí Policie ČR v důsledku výbuchů nadále potenciální riziko výskytu muničních elementů," upřesnil generálporučík Josef Bečvář.

„Jen za pondělí se vojákům podařilo asanovat celkem 4 km dlouhý pás v šířce 5 metrů, který je nezbytný pro opravu stávajícího a výstavbu nového oplocení. S nezmenšenou intenzitou bude tato činnost pokračovat i v dalších dnech," dodal.

Celkem je nutné vyčistit terén v délce cca 16,5 km, přičemž za první den se podařilo vyčistit jednu z nejobtížnějších částí. V určeném prostoru provádějí vojáci pyrotechnický průzkum terénu do hloubky 50 cm a základní odstranění náletové vegetace. V této činnosti budou příslušníci 15. ženijního pluku pokračovat až do 23. prosince 2015 a pak znovu, hned od pondělí 28. prosince 2015. Se samotnou výstavbou plotu začnou dle plánu pracovníci Vojenských lesů a statků v součinnosti s příslušníky Armády České republiky od pondělí 4. ledna 2016.

V místech, kde bude oplocení protínat komunikace, bude pro potřeby zabezpečení vjezdu vozidel Integrovaného záchranného systému a dalších oprávněných osob doplněno mobilními ženijními zátarasy. „Pro tuto činnost poskytneme pyrotechnickou podporu, jsme připraveni k nasazení ženijních strojů s obsluhou a vojáci se budou podílet i na dalším dočišťování jednotlivých úseků," upřesnil budoucí úkoly generálporučík Bečvář s tím, že předpokládá, že by armáda mohla ukončit své více než roční nasazení ve Vrběticích na konci ledna 2016.

„Jsem velmi rád, že vláda v pondělí schválila návrh k výstavbě technického střežení areálu ve Vrběticích, který jsem za resort Ministerstva obrany předložil a který jsme připravili v součinnosti s Armádou České republiky a státním podnikem Vojenské lesy a statky. Uvedené řešení nejenže zajistí bezpečnost obyvatel v okolí areálu a zároveň sníží i náklady na další střežení o více než 100 milionů Kč ročně, ale především uvolní kapacity armády pro plnění další úkolů," konstatoval ministr obrany Martin Stropnický a doplnil: „S ostrahou obdobných areálů má státní podnik Vojenské lesy a statky bohaté zkušenosti. Jeho pracovníci dlouhodobě zajišťují ostrahu mnoha vojenských objektů na území celé České republiky. Ve Vrběticích pak kromě fyzického nasazení pracovníků Divize ostrahy a služeb VLS, s. p. budou využity i technické prostředky."