„Když jsem byl zvolen lídrem kandidátky, vytýčil jsem si cíl získat přes 5 procent. V minulosti jsme měli 2,8 procenta, proto jsem z tohoto pohledu spokojený i když, kdo by nechtěl víc," hodnotil prozatímní výsledky strany lídr kandidátky ODS Jan Pijáček.

Jak prozradil, najedl se až odpoledne ve volebním štábu, protože jako starosta Vlčnova na Slovácku, měl celé dopoledne co dělat.

„Nešel proud, strom spadl na dolním konci na elektrické vedení, musel jsem zajistit odstranění havárie. Tak jsem se najedl až tady a dal jsem si řízky," vysvětlil Jan Pijáček.

Jan Pijáček (ODS)Zdroj: DENÍK/Jan Karásek

Kromě připravených vepřových a kuřecích řízečků si přítomní členové strany i jejich hosté mohli pochutnat na vynikajícím bifteku, připraven byl i marinovaný losos, nakládané sýry, ale i tlačenka, škvarky.

A protože Jan Pijáček je starosta Vlčnova, tak samozřejmě nechyběly ani slavné vlčnovské vdolečky.

A právě ty sehrály velkou roli téměř v přímém přenosu. Velká vdolečková loupež se totiž v sobotu po poledni odehrála na nádvoří zlínského zámku. Zde, v zámeckém sklípku měl volební štáb ANO 2011.

„Dodavatel pečivo a vlčnovské vdolečky přivezl dříve a tady ještě bylo zamknuto, tak je tady nechal venku, no a bezdomovci si tak posloužili. Nejvíc nás mrzí ty vdolečky, těch bylo hodně," posteskl si provozovatel zámecké kavárny Miroslav Kupský, který pro štáb Ano 2011 zajišťoval cattering.

Místo vlčnovských vdolečků tak musel nechat udělat zlínský štrůdl. Nutno dodat, že i ten se setkal s velkým ohlasem.

V zámecké kuchyni také voněl guláš, chystaly se řízečky, kudlovské uzeniny, nepřeberné množství sýrů. Specialitou byla jistě pomazánka z pomalu pečeného vepřového masa, nebo také pečené rozlítané ražniči se sušenými švestkami. Největší radost ale samozřejmě přítomným udělaly volební výsledky.

Podle lídra strany ve Zlínském kraji Margity Balaštíkové, Jiří Čunek bude novým hejtmanem Zlínského kraje. „Velmi o to usiloval," usmála se.

„Jak Margita Balaštíková připomněla, výsledek voleb rozhodla skladba občanů kteří přišli k volbám.

„Bez ohledu na volební preference jsem předpokládala, že vítězem krajských voleb bude KDU ČSL. Jestli jsem myslela, že něco bude trochu jinak, tak to, že ten rozdíl bude trochu menší," komentovala výsledky ANO 2011 v krajských volbách.

„Když se dívám jak volily města, jak volily obce tak vidím, co to způsobilo a co je potřeba. Já myslím, že je potřeba usilovně pracovat," myslí si Margita Balaštíková.

„Dnes jak přijdu domů, pustím si nějakého Terminátora," odcházel zase z volebního štábu ODS s těmito slovy a úsměvem člen regionální rady ODS Miroslav Chalánek.

„Po těch vážných věcech, počítání potřebuji zrelaxovat u něčeho odlehčenějšího, vysvětlil pak. I pro Miroslava Chalánka je důležité, že strana překonala ve volebních výsledcích z posledních let zakletou pětiprocentní hranici.

„Je dobře, že se to stalo, ukázalo se, že máme podporu a to je dobrý signál pro naši práci do budoucna," doplnil Miroslav Chalánek. Přesvědčit občany, že v ODS jsou slušní lidé, vidí do budoucna jako úkol lídr kandidátky Jan Pijáček.

„Musíme přesvědčit voliče, že lidi kteří v ODS zůstali, tak jsou to slušní a pracovití lidé. Že jsme se zbavili těch gaunerů. Já to vždycky komentuji slovy: Ty korupční prasata, které mě smrděly z Prahy až domů do kuchyně, tak ty už v naší straně nejsou. A my o tom musíme přesvědčovat voliče," komentoval minulost i budoucnost ODS lídr krajské kandidátky Jan Pijáček.

I podle něj překročení pětiprocentní hranice je krok správným směrem.

„Na druhou stranu je jasné, že tu velkou přízeň kterou jsme si sami „prošustrovali", tak ji podle mě už nezískáme.

Protože po politických stranách zkrátka již není společenská poptávka. Lidé spíš věří nezávislým a hnutím, i když možná neví, že i ty mají parametry politických stran," vidí Jan Pijáček důvod proč politické strany ve volbách ztrácí.

Podle lídra kandidátky ODS ve Zlínském kraji, se bude ODS v příštích předvolebních kampaních zaměřovat na její osobnosti.

„Jedině tím, že je představíme veřejnosti jako slušné, pracovité lidi, úspěšné ve svých profesích, tak to je podle mne jediný způsob jak ty lidi přesvědčit, že se nás nemusí obávat volit nás jako pravicovou politickou stranu," dodal Jan Pijáček.

V Osvětimanech na Uherskohradišťsku, kde zasedl volební štáb SPO, v něm zavládl smutek.

„Mrzí nás to, takto dali voliči karty a my to respektujeme. Nálada není veselá, ale bereme to tak, jak to je. Je to tak jak ve sportu a my vítězům gratulujeme," hodnotil volební výsledky po sedmnácté hodině lídr kandidátky Vladimír Kruliš.

Podle něj, volební výsledek čeká hlubší analýza.

„Nyní je těžko něco hodnotit, nevymyslíme to pod vlivem emocí, těch aspektů je spousta, musíme to rozebrat," naznačil povolební kroky strany Vladimír Kruliš. Jak zdůraznil, volební výsledek strany v žádném případě neovlivnila návštěva hlavy státu Zlínského kraje v tomto týdnu.

„Jeho návštěva byla jako každá jiná, ani jednou naši stranu nezmínil, nepropagoval nás, to si myslím že to nemůže nikdo rozporovat, ten výsledek to určitě neovlivnilo," dodal lídr kandidátky SPO. Připomněl, že společenská poptávka je obecně velmi vrtkavá.

„Je to o programu, osobnostech, tématu. Já rozhodně dokud bude SPO existovat, v ní budu. Budu se v ní držet, pomáhat jak to půjde. Nebudu převlékat kabát. Byla to první strana do které jsem vstoupil a už v ní zůstanu. To je život, jsou v něm výhry a prohry," svěřil se Vladimír Kruliš.