Dešná 

Původ názvu obce Dešná na Zlínsku není zcela jasný. Buď vznikl podle stavebního materiálu – deska, nebo má název souvislost s potokem bohatým na vodu. První zmínka o obci je z roku 1373 v Zemských deskách kraje Olomouckého. Dešná je od 5. října 1990 územní celek tvořený vlastním sídlem a územím obce.

Malebné okolí je vhodné zvláště pro cykloturistiku. Stravování a ubytování je možné přímo v obci v hezkém prostředí kempu Dešná nebo ve tři kilometry vzdáleném areálu hotelu Všemina. V obci se nachází sportovní hřiště s technickým zázemím s možností využití na různé kulturní a společenské akce.

Nejznámějším místem v obci jsou Oškerovy paseky. Jsou spojeny s tragickou událostí, kdy bylo nacisty pět členů rodiny včelaře Františka Oškery dne 10. dubna 1945 odvlečeno a později zastřeleno na zahradě vizovického zámku. Příběh rodiny se dodnes jako tenká červená linka propojuje s historií mnoha místních obyvatel.

Valašské Klobouky 

Valašské Klobouky byly až do roku 1960 okresním městem. A nejen z tohoto pohledu byly považovány za významné centrum dění celého regionu.
Za doby před 1. světovou válkou zde fungovala bohatá a pestrá spolková činnost, která byla po válce znovu oživena. V té době zaznamenal valašskokloboucký spolkový život významný rozkvět. Hrála se ochotnická divadla, pořádaly se trhy, slavnosti i nejrůznější sportovní události.