Chladicí zařízení slaví čtyřicet dva let

Tristní je zejména stav chladicího zařízení. To bylo vyrobeno v roce 1966 a při mrazení využívá čpavku. Mnozí je označují přímo za nebezpečné.

Podle jednatele domácího Valašského hokejového klubu Stanislava Pavelce, už není možné v takových podmínkách existovat.

„Píše se rok 2008 a proto se nemůže nikdo divit, když požadujeme nejen pro hráče, ale zejména také pro diváky kulturnější prostředí pro hokejová utkání,“ mínil Pavelec.

Podle jeho slov stačí se po stadionu projít, vidět porozbíjená okna, sociální zařízení v žalostném stavu a další technické nedostatky, které diváka z chuti na další návštěvu hokejového stánku spolehlivě vyléčí.

Pojďte fandit, zveme vás do chléva

„Ve Vsetíně není jiný sport, na který by každý týden přišlo minimálně dva tisíce lidí. Ale neubráním se pocitu, že když je na hokej zveme, zveme je s prominutím do chléva,“ rozčiloval se Pavelec.

Jakoukoliv nápravu nedůstojného stavu budovy však prozatím brzdí vleklá jednání o převodu stadionu do majetku města Vsetín. Ty probíhají mezi radnicí a jeho současným vlastníkem společností Zetex už více než rok. Obě strany však stále nemohou najít společnou řeč.

V poslední době se na jednací stůl dostala varianta, při níž by byl městu převeden nejen zimní stadion, ale souběžně také přilehlá víceúčelová sportovní hala.

„Narazili jsme však na několik problémů, které tento scénář znemožňují,“ prozradila mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová.

Problémy a jen problémy

Tím nejzásadnějším je podle ní snaha TJ Zbrojovky Vsetín, která je stoprocentním vlastníkem společnosti Zetex, vyjednat pro své členy dlouhodobou garanci možnosti využití tisíce sta z celkového počtu osmnácti set hodin ročně. Za to by platila ročně 85 tisíc korun. Kalkulace nákladů na jednu hodinu ale podle Stejskalové činí přibližně osm set korun. Radnice by tak v podstatě musela každý rok zadotovat Zetex přibližně osmi set tisíci korunami.

„Požadavky Zbrojovky proto nemůžeme akceptovat. Diskriminovalo by to ostatní sportovce,“ uvedla Stejskalová.

Proti tomu se ovšem ohradil jednatel společnosti Zetex Josef Goldefus.

„Tvrzení o diskriminaci je nepravdivá. Zetex dotuje cenu nájmu jak zbrojováckých oddílů tak i jiných sportovních klubů. Například školy a mládežnické organizace platí jen třetinu nákladů,“ bránil se Goldefus.

Podle jeho slov ztratí Zetex převodem stadionu na město, ztratí přívod tepla do sportovní haly.

„Proto máme právo požadovat nějakou náhradu, jinak by cena nájmu překročila tisíc korun na hodinu,“ odhadl Goldefus.

Obě strany však nadále mají vůli usednout k jednacímu stolu. Vedení města se na základě stanoviska zastupitelů rozhodlo vrátit k původní variantě, která předpokládala pouze převod zimního stadionu na základě tržně znaleckého posudku. Ten vypracují obě jednající strany.