Krajská hygienická stanice ve Zlíně už registruje o tři případy více než loni

„V roce 2006 nám jich lékaři nahlásili jednatřicet, letos doposud čtyřiatřicet,“ upřesnila epidemioložka KHS Hana Tkadlecová.

Podle ní ale čísla nejsou příliš objektivní. Toto onemocnění totiž doktoři nemusejí hlásit při sporadickém výskytu, jen při hromadném. „A co je ještě důležitější, většina rodičů s dětmi kvůli vším k lékaři vůbec nechodí, ale ošetří je doma doporučenými prostředky,“ dodala epidemioložka.

Zaručená obrana podle ní neexistuje. Rodiče by prý měli hlavy svých školáků pravidelně prohlížet, a to zejména po návratu z prázdninových pobytů.
Minulý týden v pátek zaznamenali výskyt vši dětské v jedné třídě v Základní škole Dřevnická ve Zlíně. „Okamžitě jsme informovali rodiče ostatních žáků, aby svým ratolestem prohlídli hlavy a dbali zvýšené hygieny,“ informoval zástupce ředitele Pavel Zwicker.

Ve stejném období varovala rodiče formou oznámení do žákovských knížek i Základní škola v Hluku na Uherskohradišťsku. „Vyskytl se nám tady jeden případ,“ potvrdila ředitelka Marie Galdová. Podle ní se však jedná o ojedinělost, která se objeví začátkem roku téměř na všech školách.

S tím souhlasila i ředitelka Základní školy Komenského I ve Zlíně Ilona Garguláková. „Ve školství se pohybuji už pětadvacet let a říkám, že vši byly, jsou a budou,“ sdělila. I oni se letos s těmito parazity setkali. „Čas od času se objeví i během školního roku, ale podzimní období po dovolených jim přeje nejvíc,“ dodala.

Ředitel Základní školy Komenského 78 ve Zlíně se domnívá, že nejčastější příčinou je cestování do zahraničí nebo jízda městskou hromadnou dopravou. „Dochází ke styku s lidmi, kteří jsou nositeli, aniž bychom o tom věděli,“ řekl. Ten výskyt nepříjemných parazitů v letošním roce také potvrdil.

Ve Fryštáku na Zlínsku už základní škola preventivně urgovala rodiče, aby se svým dětem pravidelně dívali do vlasů. „Před dvěma lety jsme řešili krizi, kdy se vši dostaly do více tříd,“ prozradil ředitel Libor Sovadina. Loni byl jejich výskyt nižší, letos zatím vůbec nebyly.

Jako účinný a spolehlivý prostředek hodnotí odborníci vlasovou vodu ve spreji Diffusil H forte, která je na trhu rok. Jeho účinná látka totiž zatím v přípravcích proti vším nebyla použita. Neničí však hnidy, po osmi až desíti dnech je tedy nutné prostředek použít znovu.