Ať už v Praze nebo ve Zlíně, při takovém počtu delegátu nebývá snadné udržet absolutní řád celou dobu. Není proto divu, že na stolech se nacházela i praktické pomůcky. Cedulky s nápisem „prosím ticho". Příliš je však potřeba nebylo.

Do Zlína se na celostátní konferenci sjely stovky delegátů z celé České republiky, aby v Baťově městě zvolili vedení strany pro následující dva roky.

„Počet delegátů pro každý okres je daný například podle počtu členů v daném regionu, ale i podle jejich volebních výsledků," vysvětlil poslanec Ondřej Benešík. Není tedy divu, že za Jihomoravský či Zlínský kraj sedělo v sále několik desítek delegátů, zatímco některé české kraje byly zastoupeny výrazně méně početně.

Proslovy i video pozdravy

V úvodu sjezdu se představili především hosté. Promluvil premiér Bohuslav Sobotka.

„Vznik koalice stále považuji za nejlepší řešení, které jsme mohli pro tuto zemi zvolit," řekl například.

Další projev Petra Gazdíka z hnutí STAN pak ministr zemědělství Marian Jurečka glosoval slovy. „Hezký projev. Možná panu Gazdíkovi nabídneme i přihlášku do KDU – ČSL," vtipkoval ministr.

Promluvili i zahraniční hosté. Ať už formou video pozdravu, nebo osobně jako třeba Ján Fidel, předseda slovenského KDH.

„Vítejte nazpět. Gratuluji vám k návratu a vězte, že váš úspěch je povzbuzením pro další lidové strany v Evropě. Jste jediná strana, která takový návrat dokázala," ocenil a hned také oznámil.

„Jsem asi jediný zahraniční host, který si s chutí zazpíval krásnou českou hymnu, protože já jsem rozený Čechoslovák a takový už zůstanu," prohlásil a navíc přiznal, že spojení je nyní ještě silnější, protože dcera se provdala do Opavy.

„Omlouváme se předsedovi KDH, že kromě poloviny vlasti ztratil i dceru v náš prospěch," neodpustil si další glosu Marian Jurečka, který na sjezdu obhájil post prvního místopředsedy. Překvapení se nekonalo ani při volbě předsedy. Bez protikandidáta se jim stal Pavel Bělobrádek.

Revoluci nečekali ani přítomní zástupci médií.

„Hele nebudeme to nějak prožívat. Žádné převraty se stejně nečekají. Hlavně si užijeme Moravu," domlouvají se redaktoři celostátních televizí.

Bělobrádek umravňoval Čunka

Při svém projevu však Pavel Bělobrádek umravňoval i radil.

„Já bych poprosil kolegu Čunka, aby nám nebavil a nezdržoval hosty a nenarušoval tím program," káral s úsměvem známého valašského senátora. S vtipem pak odrážel i rady, které KDU – ČSL dostala od dalšího hosta, předsedy ODS Petra Fialy.

„Kdyby potřeboval pan předseda Fiala na oplátku zase poradit jak oddlužit stranu a nebo získat zpět ztracenou důvěru voličů, může se na nás obrátit," rýpnul si staronový předseda lidovců.

Želízka v ohni měl i Zlínský kraj. Kromě avizované kandidatury Ondřeje Benešíka ze Strání byl delegáty Ústeckého kraje nominovaný i senátor a starosta Uh. Brodu Patrik Kunčar. Ten však kandidaturu z časových důvodů odmítl a doporučil Ondřeje Benešíka.

Vlakem do Zlína? Hrůza

Mezi delegáty z jiných krajů mohl člověk zaslechnout i to jak vnímají náš region.

„Člověče ten Zlín by mohl být úplně někde jinde, kdyby se sem dalo pořádně dostat. Hlavně tím vlakem to je hrůza. Člověk se sice dostane rychle do Otrokovic, ale pak se ten kousek kodrcá 25 minut," je slyšet jak si povídají účastníci sjezdu. Došlo i na kuriózní událost.

„České televizi se ztratil jeden mikrofon, tak kdybyste ho někde viděli, prosíme o upozornění, kde se nalézá," zahlásili v jednu chvíli organizátoři. „Když tak v nejhorším můžeme zhasnout a on to někdo vrátí," připomněl osvědčený postup použitý ve filmu Hoří má panenko delegát ze středních Čech Miroslav Rovenský. Mikrofon se naštěstí našel.

„Tak to jsem ráda, že je KDU pořád strana slušných a poctivých lidí," oddechla si jedna z přítomných.