„Splnil jsem si sen," říká vynálezce Jiří Pohlídal ze zlínských Malenovic. Díky jeho rallye simulátorům si ale své sny mohou splnit i další.

Vymysleli jsme speciální simulátor, který je umístěn přímo do legendárních závodních vozů," vysvětluje Jiří Pohlídal, který vyrobil makety skutečných legendárních aut. Vozy jsou vybaveny nejen závodními sedačkami, ale také volantem se třemi pedály a řadicí pákou.

Místo čelního okna je umístěná zobrazovací technologie postavená na principu projektoru a umožňuje sledovat jízdu i divákům zvenčí, aniž by rozptylovali pozornost pilota.

„Sedíte ve skutečném závodním autě a máte pocit opravdové jízdy, je to skvělé," líčí fanda rallye sportu Vojtěch Valenta ze Zlína.

Původně hrával doma na počítači různé rallye závody. „Později jsem si koupil i volant a lepší hry, ale s jízdou v rallye simulátoru se to nedá skoro ani srovnávat," vysvětluje.

SIMULÁTOR ZÁVODŮ URČENÝ PRO VŠECHNY

„Celý tento rallye simulátor je určený pro všechny, kteří chtějí zažít skoro skutečné závody," domnívá se Pohlídal, pro kterého jsou tyto vozy splněným snem.

„Když sedím v závodním autě se simulátorem rallye, tak mám místo čelního skla obrazovku, takže to vypadá, že doopravdy jedu," popisuje Vojtěch Valenta. Emoce jsou umocněny i tím, že auto má tmavá boční skla a jsou v něm řadicí páky a další vybavení. Pro příznivce rallye je to tak velká příležitost vyzkoušet adrenalinovou­ jízdu.

„Závodní auta jsou pro většinu lidí absolutně nedostupná. Jejich cena je astronomická. Rád vzpomínám na zlaté období rallye sportu, skupinu B ta auta mají hodnoty, které jsou v desítkách milionů. Když už někdo takové vozidlo vlastní, málokomu dovolí se ho dotknout, natož do něj sednout nebo se svézt," míní vývojář Pohlídal.

„Vím, jak taková auta fungují a umím je sestavit. Proto jsem si asi před rokem a půl splnil sen a společně se synem a přáteli jsem vybudoval kopie legendárních vozů a vznikl náš vynález speciální simulátor rallye," vysvětlil pro Deník.

Do budoucna si přeje více komunikovat s komunitou lidí, kteří se věnují počítačovým hrám, a fanoušky rallye. Devadesát procent z nich se v závodním autě nikdy neprojede.

„Žijí někde na sídlišti a na závody se mohou jen dívat nebo hrát hry v počítači. My je chceme posunout do dalšího levelu, o něco výš, a umožnit jim, ať si přímo zajezdí," popisuje nadšeně budoucí vyhlídky, mezi kterými je také vize spolupráce s dalšími organizacemi a vlastní seriál závodů.

„Mohli bychom vytvořit síť simulátorů, takže by třeba jedno auto bylo v Plzni, druhé v Pardubicích a třetí ve Zlíně. Po čase by se auta vyměnila, aby to nezevšednělo, ale bylo to stále akční," představuje si Pohlídal. Sám se k autům dostal prostřednictvím souseda.

„Otec byl hospodský a skvělý fotbalista, stále mě tlačil do fotbalu. Já jsem se ale bránil a pokukoval k sousedovi, který se zajímal o motorismus," vzpomíná a přiznává, že když byl starší, začal se sousedem soupeřit.

HLEDAL ZLEPŠOVÁKY A VYNÁLEZY

„Když jemu postavil táta závodní motorku, tak já jsem si musel postavit svoji. Musel jsem se hodně snažit, abych měl i lepší moto hračky než on. To mě motivovalo a začal jsem přicházet na různé zlepšováky a vynálezy," vzpomíná na začátky zlínský kutil, který inovuje a vymýšlí i v jiných oblastech.

„Kdybych měl patentovat třetinu vlastních vynálezů, tak bych byl na patentovém úřadě stále a navíc by to bylo dost drahé," směje se. Své umění zřejmě podědil po předcích, protože bratr jeho babičky byl aktivní vynálezce a zlepšovatel.

„Byl taky politický vězeň, kterému se podařilo uspět v Americe, kam dramaticky utekl. Je o něm spousta zmínek právě na americkém patentovém úřadu," přiblížil. Sám přitom vystudoval chemickou průmyslovku, která ho naučila mít jiný náhled na věc.

„Primárně jsem se od chemické technologie dostal na technologie další, takže teď vše, co děláme, děláme svými vlastními postupy a na základě vlastního vývoje," říká spokojeně. rallye simulátory půjčuje nadšeně všem, kteří milují rallye sport. Obvykle je vystavuje na velkých moto akcích.